Lektor: Debat var den mest ondskabsfulde i USA's historie

Det føg med beskyldninger, da USA's præsidentkandidater mødtes i anden tv-duel, fortæller lektor Jørn Brøndal.

Det er svært at kåre en klar vinder af nattens tv-debat mellem Demokraternes Hillary Clinton og Republikanernes Donald Trump.

Til gengæld er det nemt at konkludere, at det var den mest ondskabsfulde præsidentkandidat-debat i amerikansk historie.

Det vurderer Jørn Brøndal, der er lektor ved Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet, efter den anden tv-debat mellem de to kandidater natten til mandag dansk tid.

- De var så hadefulde mod hinanden, at de ikke en gang gav hånd inden.

- Clinton gav udtryk for, at Donald Trump er uegnet som præsident, og Trump sagde, at hun bør sidde i fængsel som følge af hendes e-mail-sag, siger Jørn Brøndal.

Fredag dukkede en 11 år gammel optagelse med Donald Trump op i medierne. Her kommer præsidentkandidaten med kontroversielle udtalelser om kvinder.

- Han blev gået på klingen i forhold til videoen. Han forsøgte at slå det hen som mandehørm og sagde, at optagelserne ikke repræsenterer, hvem han er.

- Men han var bestemt ikke ydmyg over for anklagerne. Det var en aggressiv Trump, vi så, siger Jørn Brøndal.

I forhold til den første tv-debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump betegner lektoren republikaneren som retorisk stærkere end sidste gang.

- Men på nogle områder ved han bare ikke nok, siger Jørn Brøndal og bruger Syrien, herunder den humanitære krise i Aleppo, som eksempel:

- Han (Trump, red.) begyndte at tale om, hvordan Assad (Syriens præsident, Bashar al-Assad, red.) og russerne bekæmper Islamisk Stat og fik det nærmest til at lyde som om, at Assad er i gang med noget godt.

En måling fra tv-stationen CNN viser i kølvandet på debatten, at 57 procent af de adspurgte seere mener, at Hillary Clinton vandt debatten. 34 procent mener, at Donald Trump vandt.

De to præsidentkandidater mødes i en tredje og sidste tv-debat 19. oktober inden valget 8. november.

/ritzau/