Ledere blev bortført midt om natten: Dansk ambassadør er rystet

Pludselig rykkede militæret. Lederne blev anholdt, og soldaterne indtog storbyerne. Den danske ambassadør i Myanmar er »rystet« over udviklingen.

 
Myanmars reelle leder, Aung San Suu Kyi, er populær blandt befolkningen og vandt endnu en jordskredssejr ved valget i november, men landets magtfulde militær hævder, at der er blevet svindlet ved valget. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af natten til mandag blev Myanmars reelle leder, Aung San Suu Kyi, præsidenten og flere topfolk i landets regering hentet i deres hjem og ført bort.

I løbet af formiddagen lokal tid kunne militæret meddele, at de havde overtaget magten. Et statskup i Myanmar er i fuld gang.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) skriver på Twitter, at han »stærkt fordømmer udviklingen«, og USAs nye udenrigsminister, Anthony Blinken, udtrykker »alvorlig bekymring og bestyrtelse« over ledernes anholdelse.

»Vi opfordrer de burmesiske militærledere til at løslade alle regeringsmedlemmer og ledere og respektere folkets vilje, som blev udtrykt ved demokratiske valg 8. november,« udtaler Blinken ifølge Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet oplyser hæren, at anholdelserne er en reaktion på valgsvindel, som hæren påstår, at der er foregået i november sidste år.

Militæret har også erklæret undtagelsestilstand i et år. Militærets leder, Min Aung Hlaing, har ifølge hæren selv nu fået overdraget magten i landet.

Kort efter anholdelsen af Aung San Suu Kyi og de øvrige ledere var der militær i gaderne i Myanmars største byer samt udfald på internettet, telefonlinjer og tekniske problemer på landets stats-tv.

Aung San Suu Kyi siger gennem sit politiske parti, at hun »opfordrer Myanmars befolkning til ikke at acceptere kup«. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Soldater blokerer en vej til parlamentet i Myanmars officielle hovedstad, Naypyidaw. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix.

Til Ritzau siger den danske ambassadør i landet, at udviklingen virker »meget bekymrende«.

»Vi er rystede over, hvad der er sket. Der var ingen, der havde forestillet sig, at dette ville ske,« siger John Nielsen på en telefon fra ambassaden, hvor han fortsat har forbindelse til omverdenen, mandag morgen dansk tid.

»Myanmar var slået ind på en demokratisk vej, trods alle de problemer, der i forvejen var. Det her er et stort tilbageskridt for landet,« lyder det videre.

Ambassadøren forventer, at der i de kommende dage vil komme demonstrationer mod militæret.

»Det er svært at forestille sig, at folk vil acceptere situationen,« siger han.

»Vi opfordrer derfor danskere i landet om at forholde sig roligt og ikke bevæge sig rundt eller rejse rundt,« siger John Nielsen.