Le Pens chancer svinder ind efter debat med talrige slag under bæltestedet

Det blev en afsluttende fransk præsidentduel på TV, der vil gå over i historien, men ikke for noget godt. I sidste ende blev den højrenationale Marine Le Pen sin egen værste fjende, og hendes chancer for at blive Frankrigs præsident ser begrænsede ud.

Den højrenationale Marine Le Pen gik hårdt til angreb på centrumkandidaten Emmanuel Macron under onsdagens afsluttende TV-debat, men endte med at stå som taber af duellen. Dermed ser det meget svært ud for Marine Le Pen inden søndagens afgørende runde af det franske præsidentvalg. / AFP PHOTO / STRINGER Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Der var ikke gået mange minutter af den franske TV-duel mellem Marine Le Pen og Emmanuel Macron onsdag aften, før de to værter, Nathalie Saint-Cricq og Christophe Jakubyszyn, mistede grebet om en debat, hvor 16,5 millioner seere blev vidner til talrige slag under bæltestedet.

Verbale angreb og afbrydelser dominerede i en sådan grad, at ingen af de to præsidentkandidater så ud til at ænse værterne i store perioder af debatten, og de to værter så til tider både måbende og målløse ud. Billederne af de forbløffede værter fyldte i perioder mere på de sociale medier end selve indholdet - eller mangel på samme - af debatten.

Især den højrenationale Marine Le Pen var så meget i angrebshumør, at Nathalie Saint-Cricq torsdag forklarede over for avisen Le Figaro, at »man havde undervurderet en debat med Front National. Det er ikke et parti som andre. Det beviste Marine Le Pen endnu en gang i går.«

Injuriesag om konto i skattely

Marine Le Pen angreb ikke mindst den proeuropæiske centrumkandidat Macron for at være en fortaler for »vild globalisering«, og hun gik specifikt efter Macrons fortid som bankmand.

»Jeg håber ikke, at vi finder ud af, at du har en konto i Bahamas,« sagde Le Pen med reference til det caribiske skattely.

Macron måtte vredt afvise: »Nej, jeg har ikke en konto i Bahamas.«

Og Macron fulgte torsdag op med at lægge en sag an mod denne »falske« insinuation, som anklageren i Paris straks er gået i gang med at undersøge.

Den ondskabsfulde debat fyldte i det hele taget meget i Frankrig dagen derpå, fordi en sådan form for debat er ganske enkelt ikke set, siden man begyndte med afsluttende præsidentdueller på TV i 1974.

Kritikken fra eksperter har især ramt Marine Le Pen, der ifølge avisen Le Monde kom med hele 19 falske eller vildledende påstande, mens Le Figaro har opgjort det til 15 slag under bæltestedet.

Men i begyndelsen virkede angrebene i den forstand, at de provokerede Macron voldsomt, og han virkede vred og arrogant, når han skældte ud over Le Pens »løgne,« som han sagde gentagne gange.

»I denne ekstremt forvirrende debat, som ikke har gjort tingene meget klarere for franskmændene, vandt skældsordene. Det har jeg aldrig set før,« siger Christian Delporte, der er professor i politisk historie ved universitetet Versailles-Saint Quentin, til Le Figaro.

Han kalder dog Emmanuel Macron for en klar vinder af tre årsager. Ifølge Delporte blev Macron ikke så arrogant, som han havde forventet, og Marine Le Pen begik en fejl ved at angribe Macrons program, fordi han kunne bruge det til at vise, at der er mere substans i det program end i Le Pens. Og sidst, men ikke mindst, så gik det galt for Le Pen, da hun skulle forklare sine planer for et Frankrig, der trækker sig ud af euroen.

Le Pen på euro-glatis

Netop da Marine Le Pen gik i gang med at forklare, hvordan det franske exit fra euroen skulle foregå, og hvad de økonomiske konsekvenser af en parallel fransk valuta ville blive, kunne man se Emmanuel Macron læne sig tilbage, slappe af og nyde hvert et sekund, der gik. I fem minutter lod Macron bare Le Pen tale, og man kunne næsten se, at han tænkte, at det var det afgørende øjeblik.

For hvis Le Pen skal have en chance ved søndagens anden og afgørende runde af valget, må og skal hun overbevise de vælgere, som stemte på den konservative François Fillon i første runde. Le Pen taler til mange af disse vælgere med sin kontante udlændinge- og værdipolitik, men disse vælgere er overvejende ældre personer med en betydelig opsparing - i euro.

Efter en ikke særlig overbevisende forklaring fra Le Pen lænede Macron, som er tidligere økonomiminister, sig frem og gav en noget mere overbevisende gennemgang af de økonomiske konsekvenser, når en ny fransk valuta svækkes. Fra en lavere værdi af folks opsparing over en stigende offentlig fransk gæld til højere priser på landets mange importerede produkter - det vil blandt andet betyde dyrere medicin for de franskmænd, der har færrest penge, sagde Macron.

Le Pen forsøgte desperat at afvise dette med, at de øvrige lande også vil droppe euroen, hvortil Macron retorisk kunne spørge, hvordan Le Pen kunne beslutte, hvad valutaen er i andre lande. Det ville Le Pen forsøge at forhandle i forbindelse med det franske exit, lød svaret, som straks medførte en byge af hånlige kommentarer på de sociale medier.

Macron holder stort forspring

Macron så også svært tilfreds ud med Le Pens svar, og ifølge en måling, som Elabe har lavet for TV-stationen BFM, har han også god grund til det. Her sagde 63 procent, at Macron havde klaret debatten bedst, mens 34 procent pegede på Le Pen.

Intet tyder dermed på, at debatten har givet Le Pen momentum til at indhente Macron, som i samtlige meningsmålinger stadig fører stort med ca. 60 procent mod ca. 40 procent til Le Pen få dage før valget.

Selv efter de afsluttende bemærkninger fra de to, kunne Le Pen dog ikke dy sig for et sidste hug mod Macrons forbindelser til den historisk upopulære præsident, François Hollande, som Macron både har været økonomisk rådgiver for og økonomiminister under. Macron blev kaldt »Hollande junior«, men han greb bolden og sparkede den knaldhårdt tilbage:

»Bliv her på TV med Deres show, så vil jeg regere landet imens.«