Le Pen undersøges for svindel og ulovlig finansiering af valgkampagner

Fransk politi er i besiddelse af dokumenter, der angiveligt viser, hvordan Front National har udnyttet EU-systemet til at finansiere egne valgkampagner. Nu er en undersøgelse af partiet og lederen, Marine Le Pen, igangsat.

Foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I tidsrummet fra september 2014 til august 2015 opholdt Catherine Griset sig sammenlagt i Europa Parlamentet i 740 minutter.

Det er ikke ret meget, når man af EU får løn for at assistere et medlem af Unionens folkevalgte forsamling. Og ifølge såvel EUs antisvindelenhed, OLAF, som den franske anklagemyndighed, skyldes det sparsomme fremmøde, at Grisets ansættelse som assistent for Marine Le Pen var ren proforma.

I virkeligheden har Front National blot udnyttet EU-systemet til at finansiere hendes løn som kabinetschef for partilederen.

Griset blev i sidste uge sigtet i forbindelse med en sag om svindel med offentlige midler, der også involverer Le Pens bodyguard, Thierry Légier, og flere andre medarbejdere i det højrenationale parti.

Ifølge avisen Le Monde er politiet i forbindelser med en række ransagelser af såvel partikvarteret som de mistænktes private boliger kommet i besiddelse af dokument, der viser, hvordan Front National systematisk og på ulovlig vis har udnyttet EU-systemet til at finansiere sine aktiviteter.

Sagen er blot en blandt en række udeståender med det franske retssystem. »Jeanne,« et parti i partiet bygget op omkring Marine Le Pens person, er under efterforskning for at have medvirket til ulovlig finansiering af hendes kampagne i forbindelse med præsidentvalget i 2012.

Ifølge Le Monde overvejer myndighederne desuden at fratage det såkaldte »mikroparti« sin status som forening, fordi det i virkeligheden fungerer som en kommerciel virksomhed. Det kan få konsekvenser for Front Nationals finansiering af kampagnen op til nationalforsamlingsvalget i juni.

Som om det ikke alt sammen var nok, blev partiets finansielle rådgiver, Frédéric Chatillon, midt i februar sigtet for en række ulovligheder. For at fuldende billedet har de franske myndigheder desuden indledt en undersøgelse af Marine Le Pen personligt for fusk i forbindelse med sin selvangivelse.

Ifølge Front National-lederen hænger samtlige anklager sammen med »systemets« forsøg på at få hende ned med magten og forhindre et regimeskifte i forbindelse med præsidentvalget.

Hun nægtede i sidste uge at lade sig forhøre i forbindelse med sagen om det angivelige misbrug af EU-midler til at aflønne centrale medarbejdere med henvisning til sin immunitet som europaparlamentariker.