Le Pen fyrer sin far for ekstreme udtalelser

Jean-Marie Le Pen er ikke længere kandidat til regionalvalget, meddeler Front National, efter partistifterens højreekstreme bredside i et interview.

Marine Le Pen ikke bare tager sig til hovedet over sin far, Jean-Marie Le Pens, højreekstreme tirade. Den nuværende formand for Front National har meddelt, at hun ikke længere støtter ham som partiets kandidat i højborgen Provence-Alpes-Côte d’Azur ved regionalvalget i år. Fold sammen
Læs mere
Foto: VINCENT KESSLER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BARCELONA: Jean-Marie Le Pen er uden tvivl et oratorisk naturtalent. Selv politiske modstandere som Nicolas Sarkozy anerkender hans retoriske kapacitet, og Front National-sympatisører får næsten tårer i øjnene, når de tænker tilbage på hans bedste taler.

Problemet er blot, tilføjer de sidstnævnte som regel, at den tidligere partileder og nuværende æresformands 86 år begynder at tynge. Samt, ikke mindst, at hans ofte polemiske udtalelser fordrejes af ondskabsfulde journalister, så de kan bruges til at så tvivl om datteren og efterfølgeren, Marines, mere midtersøgende politiske linje.

Det er imidlertid ikke let at finde en troværdig undskyldning for den højreekstreme tirade, som Le Pen Sr. fyrer af i torsdagsudgaven af ugemagasinet Rivarol. Selv ikke for partilederen, der i går tog konsekvensen af det stadig mere anstrengte forhold til sin far og meddelte, at hun ikke længere støtter ham som Front Nationals kandidat i højborgen Provence-Alpes-Côte d’Azur ved regionalvalget senere på året.

»Jean-Marie Le Pen synes at have hvirvlet sig selv ind i en dynamik, der fører i retning af den brændte jords taktik og politisk selvmord. Front National skal ikke tages som gidsel af hans grove provokationer,« lød hendes forklaring på fadermordet i en uforsonlig pressemeddelelse, der også betegner konflikten som »en krise uden fortilfælde«.

Holocaust er »en detalje«

Bag det dramatiske skridt ligger længere tids familiær uenighed om den såkaldte dédiabolisation (afdæmonisering) af Front National. Den sælger ud af partiets kerneværdier, mener æresformanden, der bl.a. har forbeholdt sig ret til at blive ved med at forsvare sine antisemitiske ideer.

Da Jean-Marie Le Pen i sidste uge gentog sin vurdering af nazisternes masseudryddelse af jøder som »en detalje i historien«, udløste det imidlertid en offentlig irettesættelse fra datteren. Og det er formentlig den, der har ansporet ham til for alvor at give den gas i interviewet med Rivarol.

Her forsvarer Le Pen bl.a. Vichy-regimets leder, Marskal Petain, der under Anden Verdenskrig sambejdede tæt med Nazityskland og medvirkede aktivt til deportering af franske jøder. Samtidig rives nuværende premierminister Manuel Valls i næsen, at han er barn af spanske immigranter og først som 20-årig opnåede fransk statsborgerskab.

»Valls har været fransk i 30 år, mens jeg har været fransk i 1.000 år. Hvad er hans reelle tilhørsforhold,« spørger Le Pen, der også sår tvivl om Frankrigs nuværende politiske system.

Putin og den hvide verden

»Jeg er ikke royalist, men jeg bliver træt af al den snak om Republikken for at undgå at tale om nationen. Jeg forstår også godt, at nogle stiller spørgsmåltegn ved demokratiet og bekæmper det,« siger Le Pen og tilføjer, at den eneste redning for »det nordisk-orienterede Europa og den hvide verden« er en alliance med Vladimir Putins russiske nationalisme.

Det sidste er Marine Le Pen langt hen ad vejen enig i. Det er først og fremmest de antisemitiske udtalelser, der har fået bægeret til at flyde over. Fyringen skal dog først godkendes af Front Nationals politbureau på et møde i næste uge, og spørgsmålet er, om partistifteren vælger stiltiende at acceptere sin skæbne. Det ville ligne ham dårligt.