Laviner og kulde har dræbt over 100 i Afghanistan

Regeringen arbejder på at nå ud til svært tilgængelige distrikter, som er afsondret fra omverdenen.

Kabul. Mere end 100 mennesker er blevet dræbt i weekenden af laviner og voldsomme snefald i Afghanistan, oplyser myndighederne i landet.

- I det østlige Afghanistan er mindst 50 blevet dræbt og over en snes andre er blevet kvæstet, efter at en lavine søndag begravede en landsby i Nuristan, siger provinsens guvernør, Hafiz Abdul Qayum.

- Antallet af dræbte kan stige, siger guvernøren videre.

Der var samtidig rapporter om, at mindst fem andre mennesker omkom under sammenstyrtede tage i Nuristan.

I de nordlige og centrale provinser i Afghanistan er yderligere 54 blevet dræbt. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Ifølge myndighederne har laviner ødelagt 168 huse og dræbt hundredvis af kvæg.

I den nordlige provins Badakhshan er der i de seneste to dage blevet dræbt helt op til ni mennesker på grund af vejret - ved sneskred, laviner, sammenstyrtede huse og trafikulykker, siger en talsmand for provinsens guvernør.

Regeringen arbejder på at nå ud til mindst 12 svært tilgængelige distrikter i Badakhshan, som er totalt afsondret fra omverdenen.

Hovedstaden Kabul er også dækket af snevejr, og alle regeringskontorer var lukkede søndag.

I nabolandet Pakistan er mindst ni mennesker omkommet - deriblandt børn. 14 mennesker menes at være begravet under sammenstyrtede snemasser i det nordlige Chitral distrikt, siger en lokal embedsmand, Syed Maghferat Shah.

I de lavineramte byer er evakueringer vanskelige på grund af vejret. Alle veje til Chitral hospitalet er blokeret, siger lokale embedsmænd.

Sneen har også forårsaget kaos på store veje i Afghanistan - blandt andet på landevejen mellem Kabul og Kandahar.

- Heldigvis nåede vi frem i tide, og der var ikke en eneste, som kom noget alvorligt til, siger en embedsmand i Ghazni-provinsen Jawid Salangi, hvor der er faldet to meter sne.

I de seneste uger har kulden taget livet af dusinvis af børn i det nordlige Afghanistan.

I 2015 blev over 300 mennesker dræbt af laviner i Afghanistan - langt de fleste af dem i bjergene i Panjshir nord for Kabul.

/ritzau/Reuters