Laveste antal aborter i USA i tre årtier

Nemmere adgang til prævention har sendt den amerikanske abortrate ned på det laveste i 30 år. Verdens religiøse kræfter må skifte attitude nu, mener menneskerettighedsforkæmpere.

Abort vedbliver at være et ømtåleligt spørgsmål i USA. Her ses abort-forkæmpere i en mod-demonstration under abortmodstandernes årlige "march for Liv" foran USAs højesteret i Washington DC, den 22. januar. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fører en liberal lovgivning til flere - eller færre - aborter?

Noget tyder på, at en fri, aftabuiseret adgang til prævention og abort leder til færre, ikke flere aborter, skriver avisen New York Times.

Abortraten blandt amerikanske kvinder er faldet til sit laveste niveau siden 1980erne, viser en omfattende rapport, som blev offentliggjort i går.

I 2011 blev der gennemført 1,1 mio. aborter i USA – svarende til 16,9 aborter for hver 1.000 kvinder. I 2008 var tallet 19,4 aborter per 1.000 kvinder. I 1981, hvor antallet af aborter nåede sit højeste, fik hele 29,3 kvinder ud af 1.000 foretaget en abort.

Til sammenligning er tallet for Danmark, der trods sin liberale lovgivning på området har en af verdens laveste abortrater, 12 ud af 1.000 kvinder. Gennemsnittet på verdensplan er 28 aborter pr. 1.000 kvinder - paradoksalt nok højest i de fattigste, mest religiøse lande.

I centrum for værdidebat

Abort er et ømtåleligt og voldsomt diskuteret værdispørgsmål i USA, hvor en stærk religiøs-konservativ lobby kæmper for anti-abort-love.

Lovgivningen mod aborter har dog ikke haft den store indflydelse, konkluderer forskerne bag rapporten. Nogle af de største fald i antallet af aborter er nemlig sket i stater, hvor adgangen til abort er liberaliseret.

Ifølge rapportens forfattere skyldes faldet i antallet af aborter – der i øvrigt følges af et fald i antallet af registrerede graviditeter – derimod en øget brug af prævention blandt yngre kvinder. Begge dele kan dog også skyldes den økonomiske krise. Usikre tider fjerner ofte lysten til at få (flere) børn.

Forskerne peger på, at langtids-midler såsom præventionsindsprøjtninger synes at have haft en markant effekt. Disse præventionsmidler er imidlertid dyre – og det forklarer måske, hvorfor der er signifikant højere abortrater hos de fattigste, hos afro- og latinamerikanere.

HRW: Lære til resten af verden

Faldet i antallet af amerikanske aborter viser, at man trods religiøse kvababbelser bør fremme adgangen til prævention og eliminere skammen fra hele diskussionen, mener menneskerettighedsforkæmpere.

Verden over er uønskede graviditeter, teenagegraviditeter og alt for store børneflokke en kilde til fattigdom, udstødelse og unødige dødsfald, særligt i lande, hvor den katolske kirke eller konservative kræfter står stærkt.

Fortalere for abort argumenterer for, at en liberal, tabufri lovgivning på området for prævention og abort ikke fører til flere aborter, men til færre. Som man bl.a. har set i Danmark over de seneste 30-40 år.

»Når effektiv prævention er den ledende årsag til faldet i antal aborter, er det tid til, at den katolske kirke dropper sin modstand mod begge,« skrev Human Rights Watch’s generaldirektør, Ken Roth, i nat på Twitter.

Den amerikanske abort-rapport, som offentliggøres i sin helhed i marts, er fra det private forskningsinstitut, Guttmacher, der støtter abort, men anses, skriver New York Times, som den mest autoritative og korrekte på sit felt.