Laver koalitionen en »Aleppo« i Raqqa?

Den internationale koalitions luftangreb mod Islamisk Stat i Raqqa får de civile dødstal til at stige. Rettighedsorganisationer sammenligner det med Ruslands bombardement af Aleppo

Foto: GORAN TOMASEVIC. En kurdisk soldat fra De Demokratiske Syriske Styrker kravler over en mur i byen Raqqa. Meldinger om høje civile tabstal som følge af koalitionens bombardementer får nu rettighedsgrupper til at slå alarm  27. juni 2017. REUTERS/Goran Tomasevic
Læs mere
Fold sammen

MELLEMØSTEN: Protesterne var massive, da Rusland var med til at sønderbombe den østlige del af byen Aleppo i slutningen af 2016.

Nu tegner et lignende billede sig.

Men i stedet for russiske bomber, er den nu den vestlige koalitions ammunition, der får de civile tabstal i byen Raqqa til at stige dagligt.
En særlig FN Kommission, der undersøger de civile tabstal i Syrien, fastslår, ifølge ABC News, at mindst 300 civile er blevet dræbt i området omkring byen Raqqa siden marts 2017.

Den syriske aktivistgruppe Raqqa is Being Slaughtered Silently mener dog, at det civile tabstal i Raqqa er langt højere.
Onsdag offentliggjorde gruppen en liste med 652 navne på civile, der angiveligt er blevet dræbt af den internationale koalition i tiden mellem den 15. marts og den 7. juni i år.

Ifølge aktivistgruppen har koalitionens fly ødelagt vandforsyningen i byen, og udført luftangreb mod civile, der henter vand i floden.

For nylig satte den internationale koalition en massiv offensiv i gang mod Islamisk Stat i Raqqa ii samarbejde med de kurdisk anførte Syrisk Demokratiske Styrker. I øjeblikket angriber styrkerne Raqqa fra nord, øst og vest. Raqqa er Islamisk Stats syriske hovedstad, og har de seneste tre år været terrororganisationens største strategiske vinding, sammen med Mosul i Irak.

»173 civile er blevet dræbt som resultat af luftangreb og landoffensiven mod Islamisk Stat i Raqqa i denne måned,« sagde Zeid Raad al-Hussein, FNs menneskeretshøjkommissær i en pressemeddelelse onsdag i denne uge.

Det får nu rettighedsgrupper til at slå alarm på samme måde, som da Rusland var med til at sønderbombe den østlige del af byen Aleppo i efteråret 2016.

»Det er rimeligt at sige, at antallet af civile, der rapporteres dræbte, og antallet af hændelser, kan sammenlignes med de værste perioder i Aleppo-belejringen sidste år, da byen var under bombardering af både russiske og syriske styrker«, siger Chris Woods, direktøren for Airwars, der overvåger luftangreb i Irak og Syrien til ABC News.