Las Vegas-blodbadet er en test af Donald Trumps dybde

Las Vegas- blodbadet er en test af Donald Trumps dybde Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON

Den amerikanske præsident, Donald Trump, er i løbet af de første otte måneder af sit præsidentskab gået fra krise til krise – ofte frem­provokeret af egne twitterstorme.

Trods hans trængsler med Nord­korea, hans selvskabte racedebat, hans mislykkede forsøg på at ophæve Obamacare og undersøgelserne af hans stabs mulige samarbejde med Rusland, så kan hans besøg onsdag i Las Vegas efter det blodigste masseskyderi i USAs historie blive definerende for amerikanernes opfattelse af ham som præsident.

For massakren i Las Vegas er en afgørende test af Donald Trumps dybde og hans følelsesmæssige forståelse. Præcis som det i høj grad var for tidligere præsidenter, der stod i lignende situationer og skulle trøste i nationale kriser.

Opgaven har tidligere præsidenter beskrevet som den sværeste af alle. Ronald Reagan skrev i sin dagbog om, hvor svært det var følelsesmæssigt for ham og hans hustru, Nancy, at møde pårørende til de dræbte marineinfanterister efter bomberne i Beirut i 1983.

»Det var en rørende ceremoni, og det var det hårdeste, vi nogensinde har skullet gøre,« skrev Ronald Reagan:

»Nogle enker og mødre ville bare lægge deres arme omkring mig og lægge hovedet ind til mit bryst for stille at græde.«

Alle præsidenter lige siden har haft deres tragedier at skulle håndtere.

I 2012 måtte Barack Obama trøste traumatiserede forældre, der brutalt havde fået flået deres små kære fra sig ved massakren på folkeskolen Sandy Hook i Newtown, Connecticut. En ung mand havde sneget sig ind på skolen, hvor han skød 26 – herunder 20 børn på seks til syv år.

Onsdag var det så Donald Trumps tid til at vise sympati med pårørende til de 58 dræbte og flere end 500 sårede, som gerningsmanden, Stephen Paddock, efterlod sig med sin massakre under countrykoncerten i Las Vegas.

Donald Trump måtte vise ægte medfølelse på et tidspunkt, hvor USA aldrig har været mere splittet på grund af præsidentens person, og hvor et bittert opgør om våbenloven raser som følge af det nye masseskyderi. Stephen Paddock havde i alt 42 våben i sit hjem og på det hotelværelse, hvorfra han affyrede skudsalver ned over koncertgængerne.

Allerede inden Donald Trumps ankomst til Las Vegas havde præsidenten beskrevet den 64-årige gerningsmand som en »syg mand« og tilkendegivet sin sympati på en måde, der flugtede med tidligere præsidenters.

»Vi kan ikke fatte deres smerte, vi kan ikke forestille os deres tab,« sagde præsidenten:

»Vi beder for ofrenes familier, og vi er her for jer. Og vi beder Gud om at hjælpe jer med at komme gennem denne meget mørke tid.«

Forinden besøget havde kritikere anklaget præsidenten for selv i krisesituationer at fokusere på sit ego. Som under besøget i det orkanhærgede amerikanske Puerto Rico tirsdag. Kritikere mente, at Donald Trump forsøgte at gøre besøget til en jubelfest for sin hjælpeindsats trods massiv kritik af langsommelig hjælp, ligesom præsidenten lidt kluntet fik sagt, at de 16 omkomne på øen ikke stod mål med en »virkelig katastrofe« som orkanen Katrina i 2005.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA