Las Vegas-attentatmand opbyggede våbenlager over årtier

Republikaner vil forbyde anordning brugt i Las Vegas-skyderi. Europæiske topdiplomater kæmper for atomaftale i Kongressen. Amnesty: Afghanere tvangshjemsendes til tortur og død. Få overblikket over nattens nyheder her.

Efterforskningen af søndagens skudmassakre i Las Vegas har afsløret, at den formodede gerningsmand anvendte en anordning, der gør halvautomatiske våben i stand til at affyre skud væsentligt hurtigere end normalt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBYN BECK

Las Vegas-attentatmand opbyggede våbenlager gennem årtier

Den formodede attentatmand fra massakren i Las Vegas, Stephen Paddock, havde angiveligt omhyggeligt planlagt skyderiet søndag, der endte som det blodigste i USA's historie. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Paddock havde i årtier samlet våben, mens han levede et dobbeltliv, siger sheriffen i Clark County onsdag på et pressemøde.

Sherif Joseph Lombardo siger desuden, at 317 af 489 mennesker, der kom til skade i skyderiet, er blevet udskrevet fra hospitalet. Indtil videre er mindst 58 mennesker døde.

Nyhedsbureauet AP skriver, at Stephen Paddock ifølge politiet affyrede flere end 200 skud ud i gangen på hotellet, da en sikkerhedsvagt nærmede sig hans værelse. Vagten blev kun ramt i benet.

Efterfølgende hjalp den sårede vagt en række politibetjente med at rydde værelserne på 32. etage på hotellet, Mandalay Bay.

Den 64-årige pensionist havde specifikt bedt om et værelse på Mandalay Bay, der havde udsigt til den musikfestival, som han endte med at beskyde.

Ifølge Joseph Lombardo havde Stephen Paddock planlagt, at han skulle undslippe efter massakren.

Lombardo siger dog ifølge AP ikke noget om, hvordan Paddock havde tænkt sig at slippe væk fra hotellet.

Men attentatmanden havde gemt omkring 23 kilo eksplosivt materiale i sin bil. Det står for nuværende ikke klart, hvad Paddock havde tænkt sig at bruge materialet til.

Paddock åbnede for første gang ild mod en mængde mennesker klokken 22.05 søndag. Skyderiet fortsatte omkring ti minutter.

Det er endnu uvist, hvad der fik den 64-årige pensionist til at skyde mod menneskemængden.

Tirsdag landede den amerikanske præsident Donald Trump i Las Vegas for at vise sin støtte til ofre og pårørende, samt takke dem, der kæmpede for at få attentatmanden uskadeliggjort.

/ritzau/

Kæreste kendte intet til Las Vegas-drabsmands planer

Marilou Danley, der var kæreste med den formodede gerningsmand bag søndagens masseskyderi i Las Vegas, Stephen Paddock, havde ingen anelse om hendes partners grusomme planer.

- Jeg kendte Stephen Paddock som en rar, omsorgsfuld og stille mand. Jeg elskede ham og håbede på en rolig fremtid sammen med ham, siger hun i en udtalelse, der onsdag blev læst op af hendes forsvarsadvokat, Matthew Lombard. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

- Han sagde aldrig noget til mig eller gjorde noget, som jeg på nogen måde tolkede som et varselssignal om, at noget forfærdeligt som dette ville ske, tilføjer hun.

Marilou Danleys forsvarsadvokat, Matthew Lombard, oplyser ifølge AP, at hun allerede er blevet afhørt af FBI-agenter om søndagens massakre, der kostede knap 60 mennesker livet i det centrale Las Vegas.

Hun ankom til USA tirsdag aften fra Filippinerne, hvor hun havde været på besøg hos familiemedlemmer.

Marilou Danley oplyser, at det var Stephen Paddock, der for to uger siden købte en flybillet til hende, så hun kunne besøge sin familie.

- Ligesom alle andre filippinere i udlandet, så var jeg spændt på at komme hjem og se mine venner og familie, lyder det fra Danley.

Den foreløbige efterforskning har vist, at Stephen Paddock overførte 100.000 dollar til hende før angrebet.

- Mens jeg var der, overførte han penge til mig, som han sagde, jeg skulle bruge på at købe et hus til mig og min familie, udtaler Marilou Danley.

Hun tilføjer, at pengeoverførslen gjorde hende bekymret for, at Paddock ville slå op med hende.

- Det faldt mig aldrig ind, at han var i færd med at planlægge vold mod nogen.

Marilou Danley siger, at hun er knust over søndagens massakre i Las Vegas. Hun sender sine bønner til ofrene og de pårørende.

- Jeg er en mor og bedstemor, og mit hjerte er knust for alle dem, der har mistet deres elskede, siger hun.

/ritzau/

Republikaner vil forbyde anordning brugt i Las Vegas-skyderi

Efterforskningen af søndagens skudmassakre i Las Vegas har afsløret, at den formodede gerningsmand anvendte en anordning, der gør halvautomatiske våben i stand til at affyre skud væsentligt hurtigere end normalt.

Men anordningen, kendt som bump stock, bliver muligvis snart gjort ulovlig.

Republikaneren Carlos Curbelo, der er medlem af Repræsentanternes Hus, vil en af de nærmeste dage stille forslag om at forbyde bump stocks. Det oplyser hans talsperson til The Hill.

Ifølge onlinemediet har flere politikere i Washington siden skyderiet, der med næsten 60 dræbte og omkring 500 sårede er det mest dødelige i USA's nyere historie, talt om et forbud.

Tidligere onsdag sagde Ron Johnson, formand for Senatets udvalg for indenlandsk sikkerhed, at han sandsynligvis vil stemme for et forbud.

12 af de rifler, som blev fundet på den hovedmistænkte Stephen Paddocks hotelværelse i Las Vegas, var ifølge The New York Times modificeret, så han kunne affyre skud hurtigere.

Et fuldautomatisk våben kan ifølge The New York Times sende næsten 100 kugler afsted på syv sekunder.

Analyser af videooptagelser fra skyderiet i Las Vegas viser, at gerningsmanden fra sit hotelværelse på 32. etage på et tidspunkt affyrer omkring 90 skud på ti sekunder.

Til sammenligning har en lydsekvens fra et masseskyderi på en natklub i Orlando i juni 2016 dokumenteret, at der på ni sekunder blev affyret 24 skud. Her anvendte gerningsmanden et halvautomatisk våben uden en bump stock.

Anordningen erstatter en riffels normale skæfte, det er den del, som holdes ind mod skulderen, så våbnet glider hurtigere frem og tilbage ved hvert skud.

Dermed kan et halvautomatisk våben affyre skud næsten lige så hurtigt som et maskingevær. I USA er det ifølge The New York Times forbudt for private at besidde fuldautomatiske våben, som er fremstillet efter maj 1986.

Ejerskab af ældre modeller kræver en særlig tilladelse fra de føderale myndigheder.

/ritzau/

Europæiske topdiplomater kæmper for atomaftale i Kongressen

En række europæiske ambassadører mødes onsdag med demokratiske senatorer og toppolitikere fra den forhenværende præsident Barack Obamas administration.

Det sker i et forsøg på at overbevise medlemmer af Kongressen om, at atomaftalen med Iran skal bevares.

Ambassadører fra Storbritannien, Frankrig, Tyskland og EU deltager i møderne, der finder sted i Kongressen.

Her får de blandt andet selskab af forhenværende energiminister Ernest Moniz og forhenværende finansminister Jack Lew. De to tidligere ministre vil deltage via video.

Mødet er sat i søen af Richard Durbin, en højtstående demokrat i Senatet. Formålet er at finde argumenter for, at atomaftalen med Iran ikke skal skrottes.

USA's præsident, Donald Trump, har flere gange truet med at rive aftalen i stykker. Trump siger, at han vil beslutte sig endegyldigt inden 15. oktober.

Kilder i Det Hvide Hus har flere gange sagt, at Trump hælder mest til at trække USA ud af aftalen.

Støtter af aftalen siger, at det kan igangsætte et våbenkapløb i regionen, hvis Trump dropper aftalen.

Omvendt siger aftalens modstandere, at den giver Iran for let spil. Det sker ifølge dem, fordi aftalen skruer kraftigt ned for sanktioner, uden at Iran skal sætte en permanent stopper for sit atomprogram.

Selv om Donald Trump og store dele af Kongressen erklærer sig klar til at droppe atomaftalen med Iran, så fik den tirsdag vigtig støtte. Opbakningen kom fra forsvarsminister Jim Mattis.

- Hvis vi kan bekræfte, at det er i USA's interesse, så skal vi forblive en del af aftalen, sagde han under en senatshøring.

Aftalen med Iran blev indgået i samarbejde med USA, Rusland, Kina, Tyskland, Frankrig, Storbritannien og EU i 2015.

FN's atomenergiagentur har sagt, at Iran indtil videre holder den aftale, der blev indgået.

/ritzau/

Amnesty: Afghanere tvangshjemsendes til tortur og død

Mens antallet af civile dræbte i Afghanistan er vokset til et rekordhøjt niveau, tager europæiske lande alle midler i brug for at tvinge stadig flere afghanske asylansøgere tilbage til de forhold, som de flygtede fra.

I klar strid med international ret er tusindvis af afghanere i de seneste år blevet tvangshjemsendt til livsfarlige forhold i hjemlandet, hvor de risikerer tortur, kidnapning, død og andre alvorlige overgreb.

Andre bliver tilfældige ofre for de stadigt mere omfattende kamphandlinger. Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport.

Den beskriver en række sager, hvor asylansøgere bliver dræbt, såret, truet eller forfulgt på grund af deres seksuelle eller religiøse orientering.

Det sker alt sammen efter tvangshjemsendelser fra Norge, Holland, Sverige og Tyskland.

- Hjemsendelserne er et klart brud på international ret og skal stoppe omgående. De samme europæiske lande, som har afgivet løfte om at støtte en bedre fremtid for afghanere, knuser nu deres håb og efterlader dem i et land, som kun er blevet endnu farligere at opholde sig i, siden de flygtede.

Det siger Horia Mosadiq, der er Amnesty Internationals Afghanistan-researcher.

Fra 2015 til 2016 er der ifølge organisationen næsten sket en tredobling i antallet af tvangshjemsendelser - fra 3290 til 9460.

Samtidig er antallet af civile ofre i Afghanistan steget støt siden 2013. Ifølge FN nåede det i 2016 sit højeste niveau med 11.414 civile dræbte eller sårede.

Angreb mod civile sker i alle dele af landet, og ingen områder kan betragtes som sikre, fastslår Amnesty International.

- De (europæiske lande, red.) vender med fuldt overlæg det blinde øje til det faktum, at volden har nået et rekordhøjt niveau, og at intet område i Afghanistan er sikkert, siger Horia Mosadiq.

- Dermed sætter de mennesker i fare for tortur, kidnapning, død og andre rædsler, tilføjer hun.

/ritzau/

LÆS MERE