Lars Løkke lander midt i ukrainsk korruptionskamp

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil støtte ukrainske reformer på møde med præsident, der selv er under beskydning.

Petro Porosjenko kom til magten for to år siden på løfter om at bekæmpe den vildtvoksende korruption i landet. Det skete efter en folkeopstand mod landets tidligere præsident, den dybt korrupte Viktor Janukovitj. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEX WONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KIEV: Når Lars Løkke Rasmussen i dag ankommer til Ukraine, lander han midt i et heftigt politisk opgør om den vildtvoksende korruption i landet.

Den danske statsminister skal blandt andet mødes med Ukraines pro-europæiske præsident, Petro Porosjenko, og med landets nyudnævnte premierminister.
Løkke bliver den første danske statsminister, der besøger Ukraine, siden landet fik sin selvstændighed i 1991.

Forud for besøget har Lars Løkke Rasmussen lovet at bakke op om Ukraine i forsøget på at finde en politisk løsning på konflikten med den store nabo Rusland. Statsministeren har også opfordret Ukraine til at blive på det europæiske spor og gennemføre "vanskelige men helt nødvendige reformer".

Petro Porosjenko kom til magten for to år siden på løfter om at bekæmpe den vildtvoksende korruption i landet. Det skete efter en folkeopstand mod landets tidligere præsident, den dybt korrupte Viktor Janukovitj.

Men nu, to år efter revolutionen, er mange skuffede over det haltende reformtempo. Politiske modstandere har senest anklaget præsidenten for at holde hånden over korruptionsanklagede nøglepersoner i landets anklagemyndighed.

Samtidig lider Ukraine på andet år under en væbnet konflikt i landets østlige del. Her har russisk-støttede oprørsgrupper taget kontrol med byer og landområder nær den russiske grænse, og Rusland har annekteret Krim-halvøen. Over 9.000 er omkommet i konflikten og mere end en million er drevet på flugt.

Frygt for Rusland

For Petro Porosjenko er det især vigtigt at sikre sig dansk opbakning til fortsatte EU-sanktioner mod Rusland, siger den politiske analytiker Volodymyr Fesenko.
"Frygten er, at EU-landene i løbet af året vil bøje sig for presset fra Moskva," siger Volodymyr Fesenko, direktør for tænketanken Penta i Kiev.

Samtidig vil Porosjenko forsøge at få dansk opbakning til en politimission fra OSCE, der skal sikre muligheden for at afholde lokalvalg de oprørskontrollerede områder.

I Ukraine tager præsidenten sig primært af udenrigs- og sikkerhedspolitik, mens den økonomiske politik udstikkes af regeringen.Landets tidligere regering trådte tilbage i sidste uge efter flere ministre havde beskyldt højtstående allierede af præsidenten for magtmisbrug og korruption.

Lars Løkke Rasmussen bliver dermed også den første udenlandske gæst hos Ukraines nyudnævnte, 38-årige premierminister, Volodymyr Hrojsman.Hrojsman har lovet en frisk start på kampen mod bestikkelse og magtmisbrug, men han har mødt kritik for at udelade fremtrædende reformister fra regeringen.

Serhej Lesjtjenko, en af landets mest kendte anti-korruptionsaktivister, opfordrer statsministeren til at gøre klart for Porosjenko, at reformer af retssystemet er en forudsætning for støtten fra Europa.

"Det vil være synd, hvis gæsterne fra Danmark kommer til landet uden at pege på korruptionsproblemet i Porosjenkos egen inderkreds," siger Sergij Letjsjenko, medlem af det landets parlament, Radaen, til Berlingske.

Landets magtfulde anklagemyndighed har senest forsøgt at fængsle den kendte korruptionsbekæmper Vitalij Kasko for tilsyneladende opdigtede anklager. Som vicestatsanklager afslørede Kasko, hvordan højstående ansatte i anklagemyndigheden afpressede, svindlede og stjal bevismateriale, herunder 35 diamanter. De mistænkte er fortsat på fri fod.

Lytter til Europa

På grund af en kommende aftale om visumfritagelse og store internationale lån til Ukraine har EU-landene i øjeblikket en sjælden mulighed for at påvirke den politiske udvikling i Ukraine, siger Volodymyr Fesenko.

"Danmark er selvfølgelig ikke lige så vigtigt for Ukraine som Frankrig og Tyskland, men Danmark har et meget godt image, når det gælder kamp mod korruption. Porosjenko ved godt, at det er dette område, der er i fokus nu," siger Volodymyr Fesenko.

Udover besøg hos præsidenten og premierministeren skal den danske statsminister åbne en erhvervskonference i Kiev.