Langt flere bliver afvist i skærpet grænsekontrol i Skåne

Øget kontrol med biler, færger og tog, der kommer til Sverige fra Danmark, betyder, at flere personer afvises.

Arkivfoto. Øget kontrol med biler, færger og tog, der kommer til Sverige fra Danmark, betyder, at flere personer afvises. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige skærpede i midten af september grænsekontrollen i Malmø og Helsingborg, og siden er antallet af personer, som bliver afvist og sendt tilbage til Danmark, mere end fordoblet.

Det skriver avisen Sydsvenskan.

14. september blev der sat yderligere 100 kontrollører ind til at tjekke indrejsendes pas ved Lernacken og Hyllie i Malmø samt ved Knutpunktet i Helsingborg.

De seneste tre uger er 524 rejsende blevet afvist i kontrollen og bedt om omgående at returnere til Danmark.

Det kan sammenlignes med 227 personer, inden kontrollen blev udvidet.

Med den øgede bemanding råder grænsepolitiet over 237 personer, som kan kontrollere passagererne i de biler, tog og færger, som ankommer til Skåne fra Danmark.

Personaleforstærkningen førte i forrige uge til, at 84 procent af de personer, som rejste ind i Sverige med tog, fik deres id-papirer tjekket.

For rejsende i biler og på færger var andelen af kontrollerede endnu højere med henholdsvis 96 og 94 procent.

Dagligt sender svensk politi 25 indrejsende direkte tilbage til København eller Helsingør mod mellem syv og 13 personer, før der blev sat ekstra mandskab ind.

»Stigningen er en direkte følge af, at vi har øget kontrollen. De, som afvises, har ikke haft ret til at komme ind i landet. Og de fleste vælger ikke at søge asyl,« siger Martin Svensson, chef for grænsekontrollen i Skåne.

»Havde vi ikke været på plads, havde disse personer begivet sig ind i landet og opholdt sig illegalt i Sverige. Det er sådan, det er gået for sig tidligere,« siger han.

/ritzau/