Langt færre dødsfald i barselssengen

Siden 1980 er antallet af gravide og fødende kvinder, der dør, faldet med en tredjedel på verdensplan.

Et nyfødt barn på Haiti Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Antallet af gravide og fødende, der dør årligt på verdensplan, er faldet med 34 pct. siden 1980.

Hovedårsagerne er lavere graviditetsrater, højere indkomst og dermed bedre helbredsstandard blandt kvinder verden over. Og lettere tilgang til – i det mindste – nødtørftigt uddannet hjælp.

Fremgangen ses især i lande som Indien og Kina. Det skriver det medicinske tidsskrift The Lancet i seneste nummer.

I 1980 døde 526.300 kvinder i forbindelse med graviditeten eller fødslen. I 2008 var tallet nede på 342.900. Optællingen af statistik fra 181 lande er lavet i et samarbejde mellem University of Washington, USA, og University of Qeensland i Brisbane, Australien. Sponseret af Microsoft-stifteren og hans hustru; Bill og Melinda Gates’ fond.

Omstridt god nyhed

Verdenssundhedsorganisationen WHO rapporterer i seneste statistik stadig om ca. en halv mio. graviditetsdødsfald, men ventes at udgive ny statistik på området senere på året.

Undersøgelsen har mødt kritik og modstand fra organisationer, der konstant arbejder på at få flere bidrag til kampen mod graviditetsdødsfald, skriver avisen New York Times. Men undersøgelsen omfatter ca. tre gange så meget statistik, som man hidtil har baseret sine vurderinger på.

- Der har været en opfattelse af, at der ingen forbedring skete. Men nogle af politikkerne og programmerne, der er blevet iværksat har faktisk haft en effekt. Dette er virkelig en vigtig positiv opdagelse for den globale sundhed, siger Dr. Christopher J.L. Murray fra Washington-universitetet til New York Times.

Fremgang ulige fordelt

Faldet i dødeligheden varierer voldsomt mellem de fattige lande. I Maldiverne faldt dødsraten f.eks. knap 9 pct. hvert år i perioden, mens Zimbabwes udhungrede befolkning så en stigning på 5,5 pct. årligt.

Seks lande står for næsten halvdelen af alle graviditetsrelaterede dødsfald blandt kvinder: Nemlig Indien, Nigeria, Pakistan, Afghanistan, Etiopien og DR Congo.

HIV/AIDS den store synder

Den massive fremgang kom som en overraskelse for forskerne.

Men de fandt også, at tallet kunne være endnu bedre, hvis de fattige lande fik tacklet HIV/AIDS-epidemien bedre. Omkring 60.000 gravide kvinder dør årligt pga. AIDS:

- I bred udstrækning er dette grunden til, at graviditetsdødsfald er i stigning i det østlige og sydlige Afrika, siger Dr. Murray til New York Times.

- Det betyder, at hvis man skal angribe graviditetsdødsfald i disse regioner, skal man øge opmærksomheden på HIV-spredningen hos gravide kvinder. Det handler ikke længere om akut gynækologisk hjælp, men om adgangen til HIV-medicin, siger han.