Lang vej for fredsstyrke til Somalia

Hvis den etiopiske præsident skal holde, hvad han lovede efter at have besejret Somalias islamister, skal hans styrker hjem meget snart. Afløserne lader vente på sig, men Somalias premierminister eroptimist.

Efter kalenderen skulle de etiopiske styrker i Somalia begynde at trække sig ud i løbet af den kommende weekend. Så har de været i landet »et par uger« - eller rundt regnet det tidsrum som den etiopiske premierminister, Meles Zenawis, først erklærede, at missionen ville strække sig over.

Men foreløbig er der ingen tegn på, at etiopierne er på vej hjem, og når talen falder på tilbagetrækning, hedder det stadig - »i løbet af de kommende uger«. Samtidig er der lige så få tegn på, at de afrikanske lande er ved at have den FN-godkendte fredsstyrke på plads, der skal afløse etiopierne.

Alligevel forventer Somalias premierminister, Mohammed Gedi, at kunne modtage afrikanske, fredsbevarende styrker ved udgangen af måneden.

»De afrikanske styrker kommer fra Den Afrikanske Union - især Sydafrika, Nigeria, Malawi og Uganda, der alle har lovet at stille soldater til rådighed - i løbet af to uger,« sagde Ali Mohamed Gedi i går i det somaliske parlament. Ingen af de nævnte lande har dog indtil nu selv givet udtryk for, at de er villige til at stille tropper til fredsstyrken.

Imens udsættes de etiopiske tropper i Somalia jævnligt for angreb af formodede islamister eller somaliske nationalister, der ønsker etiopierne ud her og nu. Og i hovedstaden Mogadishu, som lokale krigsherrer traditionelt har delt mellem sig, er situationen mildt sagt uklar. Nok er der indgået en fredsaftale mellem regeringen og syv af krigsherrerne, vel er der indsamlet en del våben og godt nok er der udpeget en overordnet borgmester.

Men ikke desto mindre betegner den somaliske præsident, Abdullahi Yusuf, sin hovedstad som: »En by i kaos, der ikke er sikker«.

Sydafrika overvejer
Ikke uden grund er der international frygt for, at Somalia vil synke tilbage i sit tidligere blodige kaos, hvis etiopierne - efter at have fordrevet den islamiske milits - trækker sig ud, før en afrikansk fredsstyrke er på plads. Og det vil formentlig heller ikke ske før om adskillige uger.

Styrken skal stilles af Den Afrikanske Union og er af FN fastsat til 8.000 mand - men indtil nu har kun Uganda ytret konkret tilsagn om at stille med 800-1.000 soldater. I den forbindelse skal det huskes, at den seneste fredsstyrke i Somalia under FNs flag midt i 90erne var på 18.500 mand - og at de måtte smide håndklædet i ringen efter et par år.

Lederen af den østafrikanske samarbejdsorganisation IGAD, Kenyas præsident, Mwai Kibaki, har sendt forespørgsler til syv afrikanske lande og netop holdt møde med Etiopiens præsident, Meles Zenawi. Budskabet herfra var en opfordring til øjeblikkelig udstationering af en afrikansk fredsstyrke.

Det menes, at Rwanda, Tanzania, Mozambique, Angola, Zambia, Tunesien og Algeriet er blevet spurgt direkte. Desuden knyttes der forhåbning til at Afrikas militære sværvægter, Sydafrika, også vil bidrage substantielt til styrken. Sydafrikas præsident, Tambo Mbki, sagde dog tidligere på ugen, at en anmodning om at sende soldater ville blive overvejet, men gav samtidig udtryk for, at Sydafrika er engageret i fredsoperationer andre steder. Og det begrænser landets muligheder. Sydafrika er i dag med i FN-missioner i DR Congo, Burundi og har for egen regning engageret sig i nabolandet Lesotho for at få genindført demokratiske tilstande.

Samtidig forlyder det fra Mozambique, at landets militære ledelse er i færd med at samle og træne et kontingent soldater, der skal gøres klar til en FN-udstationering.

Rent FN-anliggende
Den Afrikanske Union er i øjeblikket spændt hårdt op med sin første store udstationering, nemlig de 7.000 mand der - uden den store virkning - er indsat i Sudans Darfur-provins. NATOs tidligere generalsekretær, nuværende udenrigspolitisk kommissær i EU, Javier Solana, er en af dem, der har udtrykt tvivl om AUs kapacitet og direkte foreslået, at Somalia-styrken bliver et rent FN-anliggende.

Men FNs nye generalsekretær, Ban Ki-moon har i samme forbindelse peget på, at FN er ved at være booket op med fredsmissioner - 18 ialt - der lægger beslag på 100.000 soldater.

Ikke desto mindre ser den afrikanske styrke i Darfur med modvillig accept fra Sudan ud til at blive udvidet med flere tusinde »blåhjelme« fra FN.

Det betyder med andre ord, at verdensorganisationen uanset sin nye generalsekretærs skepsis, i løbet af kort tid kan stå med to nye mandskabskrævende opgaver.