Lammende kritik mod tunesisk politi i undersøgelse af massakre på turister

Et ligsyn i Storbritannien over drabene på 30 britiske turister på en strand og i et luksushotel i Tunesien i 2015 har påvist lokale myndigheder skæbnesvangre svigt.

Foto: ZOHRA BENSEMRA. 30 briter og otte andre europæere blev i 2015 dræbt ved et terrorangreb på en strand i Tunesien. På årsdagen for drabene på turisterne i den tunesiske badeby Sousse var der rejst en mindeplade for ofrene. Foto: Reuters
Læs mere
Fold sammen

Efter terrorangrebene i Paris, Berlin og Bruxelles så man øjeblikkeligt forstærkninger af bevæbnet politi med skudsikre veste i Londons gader samt i banegårde og lufthavne. Briterne var udsat for al-Qeada-relateret terror i London i 2005, og efterretningschefer vurderer, at et terrorangreb på britisk jord med forbindelse til Islamisk Stat nærmest uundgåeligt vil finde sted på et tidspunkt, selv om terrorplaner er blevet afsløret og forhindret og militante celler optrævlet.

Men reelt er Storbritannien allerede blevet udsat for et af Europas værste terrorangreb i nyere tid 26. juni 2015 på en strand i Tunesien. I alt blev 38 europæere dræbt, og 30 af ofrene var briter, der blev skudt og dræbt, mens næsten lige så mange blev såret, da en 23-årig tuneser målrettet skød solbadende turister på stranden og i det tilstødende luksushotel, Riu Imperial Marhaba.

Men det var »ren og skær fejhed«, tøven, frygt og inkompetence hos det lokale politi og sikkerhedstjenester, som var skyld i, at de panikslagne og forsvarsløse turister ikke fik hjælp, mens blodbadet stod på. Det har briterne fået at vide under et igangværende ligsyn i London over omstændighederne ved drabene på de britiske turister, der de seneste uger er blevet fyldigt refereret i en række britiske medier. En gang til har overlevende familiemedlemmer og venner fået rippet op i de rædselsvækkende detaljer. Nogle har fortalt om folk, der ofrede deres eget liv for at redde andre.

Ligsynet har også rettet fokus på, at de lokale myndigheder kunne have grebet ind mod gerningsmanden langt tidligere, end det skete. En tunesisk dommer har sammensat en rapport, som der blev læst op fra i den britiske retsbygning, og her retter centralt placerede, tunesiske sikkerhedsansvarlige en lammende kritik mod den lokale indsats.

To strandvagter mødte hurtigt frem, men »en af dem besvimede, mens den anden trak uniformen af for at kunne gemme sig i mængden«, som på afstand betragtede drabsmanden, siger en anonymiseret sikkerhedschef ifølge The Times i rapporten. Fire betjente fra turistpolitiet brugte mere end 30 minutter på forgæves at få fat i flere våben, mens de allerede var bevæbnede og havde tilstrækkeligt udstyr og kunne have været fremme og konfrontere gerningsmanden på få minutter. Lederen af gruppen bliver i rapporten citeret for, at »han blev grebet af panik«. Andre betjente forsinkede bevidst deres ankomst til hotellet og tog opstilling udenfor, blev det læst op fra rapporten med henvisning til den tunesiske regerings egen undersøgelse af begivenhederne.

Næste møde i ligsynet er udsat til 23. februar. Så vil briterne høre mere om det terrorangreb, der var rettet mod dem, selv om det fandt sted på en strand mere en 2.000 kilometer væk.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien.