Lækket e-mail med »racistisk indhold« øger pres på tysk højreparti

Mindre end to uger før det tyske valg er AfD-spidskandidaten Alice Weidel havnet i en mediestorm efter afsløringen af en e-mail med »højreradikale« sammensværgelsesteorier. Selv nægter Weidel at stå bag mailen, men både medier og politikere lugter blod.

Som spidskandidat for de tyske højreparti AfD er Alice Weidel havnet i problemer efter afsløring af email med »racistisk indhold«. Weidel nægter at være ophavsmand til e-mailen. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAI PFAFFENBACH

BERLIN: Det multikulturelle samfund er en trussel mod demokratiet, og den tyske regering opfører sig som magtfuldkomne »svin«.

Sådan lyder de barske anklager i en privat e-mail, der over weekenden har bragt spidskandidaten Alice Weidel fra de tyske højreparti AfD i fedtefadet.

»Grunden til at vi bliver oversvømmet med kulturfremmede folkeslag som arabere, sinti og romaer er vores regerende politikeres systematiske ødelæggelse af det borgerlige samfund som mulig modvægt til forfatningens fjender«, skrev Alice Weidel ifølge avisen Die Welt angiveligt i en e-mail fra februar 2013.

Ikke desto mindre bestrider Weidels advokat, at AfD-kandidaten er ophavsmand til mailen. »Teksten, som I har fremlagt, er ikke skrevet af vores klient. Det vil derfor være forkert og i strid med loven at påstå offentligt, at vores klient har skrevet denne tekst eller blot at ytre denne mistanke,« skriver advokaten til Die Welt. Også Christian Lüth, der er pressetalsmand for AfD, afviser mailens ægthed.

Die Welt fastholder imidlertid, at e-mailen er ægte og henviser blandt andet til en skriftlig erklæring fra den angivelige modtager af mailen. Her forholder Weidel sig ifølge modtageren til en forudgående samtale og underskriver sig med sit kaldenavn, »Lille«. Dermed kan mailen ikke stamme fra andre end Weidel, lyder påstanden.

I mellemtiden overvejer Alice Weidel sit næste skridt. »I vil få at se, hvad vi har tænkt os at gøre,« svarede hun søndag i en internetdiskussion med læsere og brugere arrangeret af Die Welt.

»Racistiske bemærkninger«

Flere tyske aviser betragter mailen som autentisk og hæfter sig ved, at Weidel i e-mailen slår samme tone an som konspirationsteoretikere på den yderste højrefløj, hvor forbundsregeringen ofte bliver set som en demokratisk illegitim hånddukke for den amerikanske besættelsesmagt. Die Welt skriver, at mailen indeholder »racistiske bemærkninger og demokratiforagtende teser«.

»De svin er ikke andet end marionetter for Anden Verdenskrigs sejrherrer og har til opgave at begrænse det tyske folk ved at anstifte molekylære borgerkrige ved at øge andelen af fremmede i bycentrene,« lyder det blandt andet i den omstridte e-mail fra 2013.

På det tidspunkt var Weidel del af et uformelt netværk bestående af bank- og forretningsrådgivere i Frankfurt, der mødtes privat og udvekslede e-mails om politiske emner. Mailen sendte Weidel angiveligt til bekendte i netværket, mens hun var engageret i AfD-forløberen Wahlalternative 2013 og arbejdede som finansrådgiver i Frankfurt. AfD blev først officielt stiftet måneder senere.

Med tiden blev Weidels politiske synspunkter imidlertid for yderliggående for dele af netværket. I maj 2016 skrev to kvinder ifølge Die Welt et indlæg til netværket, hvori de gjorde op med Weidel. »Med folk som dig bliver AfD virkelig farligt,« lød det blandt andet i indlægget.

»Højreradikale hører ikke til i forbundsdagen«

Uanset om den lækkede e-mail stammer fra Alice Weidel eller ej, har den gjort AfD til genstand for heftig kritik i de tyske medier.  »Vil det koste Weidel karrieren,«, spurgte Europas største avis BILD i en video, der blev offentliggjort mandag morgen.

Hos de to store tyske partier er jagten på AfD nu for alvor sat ind. CDU-politikeren Armin Laschet, der er ministerpræsident i delstaten Nordrhein-Westfalen betegnede søndag Weidels angivelige e-mail som en skandale. »De er højreradikale og hører ikke til i parlamentet,« sagde Laschet til tyske medier.

I et indlæg i avisen Frankfurter Rundschau søndag betegner den socialdemokratiske justitsminister, Heiko Maas, dele af AfDs valgprogram som »forfatningsstridigt«.

»Ærligt talt, hvis AFD kommer ind i forbundsdagen, så er det vælgernes beslutning. Så er det del af vores samfundsmæssige og politiske virkelighed, og så må jeg acceptere det«, siger Heiko Maas i et interview med radiostationen Deutschlandfunk.

Skærpet offensiv

Den lækkede e-mail kommer på et sent tidspunkt i den tyske valgkamp, hvor de etablerede partier netop er begyndt at skærpe deres offensiv over for Alternative für Deutschland. Partiet, der står for en stram asylpolitik, har ifølge meningsmålinger gode chancer for at blive Tysklands tredjestørste parti efter valget 24. september.
I de etablerede partier hersker der allerede nu ubehag ved udsigten til, at Alternative für Deutschland kan sætte sig på vigtige poster i forbundsdagen. I Tyskland er der tradition for, at det tredjestørste parti får lov at udpege den vigtige formandspost for forbundsdagens finansudvalg.

 

Tidligere på året ændrede forbundsdagen på en regel, der foreskriver, at det ældste medlem af forbundsdagen holder åbningstale i forbundsdagen. Uden de nye regler ville den ære tilfalde det 77-årige AfD-medlem Wilhelm von Gottberg. I stedet er det nu forbundsdagens længst siddende medlem, Wolfgang Schäuble, der efter planen skal åbne forbundsdagen.

Allerede i sidste uge stjal Weidel overskrifter i den tyske presse, da hun under en TV-duel med partilederne fra Tysklands fire øvrige små partier udvandrede fra TV-studiet. Forinden havde CSU-politikeren Andreas Scheuer krævet, at Weidel lagde afstand til partifællen Alexander Gauland, som Scheuer omtalte som »højreradikal«.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland