Lækket båndoptagelse fra Bruxelles er dårligt nyt for Boris Johnson: Angriber hans vigtigste valgløfte

I dag går briterne til valg. Og den konservative premierminister, Boris Johnson, håber på, at han kan vinde og få det Brexit, han har lovet sine vælgere. Men i Bruxelles tror man ikke på hans tidsplan.

 

Det har været et af Boris Johnsons allermest centrale valgløfter gennem valgkampen: »Get Brexit done.«

Sloganet går igen i hans kampagnevideoer, hans brandtaler og de få interview, han har givet. Hvis han får nøglerne til Downing Street i dag, lover han, at briterne vil få både Brexit og en ny handelsaftale med EU på plads inden for 11 måneder.

Men i en lækket optagelse fra Bruxelles siger EUs chefforhandler ham nu direkte imod, skriver The Independent. Boris Johnsons tidsplan er »urealistisk,« siger Michel Barnier på optagelsen til en gruppe europaparlamentsmedlemmer under et lukket møde, som fandt sted i denne uge.

»Når det gælder den her aftale, kommer vi ikke til at få alt på plads på 11 måneder. Vi vil gøre alt, hvad vi kan – men vi kommer ikke til at klare det hele,« siger Barnier på optagelsen, som The Independent har publiceret.

Hvis den konservative premierminister, Boris Johnson, vinder et klart flertal ved valget i dag, går han benhårdt efter at forlade EU inden udgangen af januar 2020. Det er den tidsfrist, briterne har fået af EU. Men det er ikke det eneste, der skal klares, inden briterne for alvor kan lægge Brexit bag sig.

Storbritannien skal stadig lave en aftale med EU om sit fremtidige forhold. Det har de 11 måneder til at få på plads, inden Storbritanniens overgangsperiode – fra at være EU-land til ikke længere at være det – udløber i december 2020.

Og Boris Johnson har altså gennem valgkampen insisteret på, at det kan lade sig gøre. Selv om man i EU har udtrykt skepsis over for tidsplanen, er man dog begyndt at forberede sig på forhandlingerne. Men med den lækkede optagelse fra Bruxelles tyder meget på, at EUs chefforhandler i hvert fald ikke er overbevist.

Barnier mener, at der kan blive brug for en forlængelse af overgangsperioden på et eller to år, lyder det i optagelsen.

»Hvis ikke der kommer en forlængelse, vil vi stadig have nogle få måneder til at sikre, hvad jeg vil beskrive som det elementært nødvendige for vores økonomi og sikkerhed – eller til at forberede os på afgrunden.«

Modstandere: Boris Johnson har løjet

Onsdag gentog Boris Johnson, at valget er briternes chance for at få Brexit ud af verden.

»I dag har vi chancen for at forene os som land og lægge vores usikkerhed til side, så vi kan komme videre med vores liv,« sagde han ifølge The Guardian.

»Forestil jer bare, hvor vidunderligt det ville være at sætte sig ved julebordet med visheden om, at der er styr på Brexit – og hvor frygteligt det ville være, hvis Corbyn og Sturgeon sad i Downing Street og lagde planer for to folkeafstemninger mere,« sagde han og henviste altså her til Labour-lederen, Jeremy Corbyn, og Det Skotske Nationalpartis leder, Nicola Sturgeon.

Det Konservative Parti har imidlertid ikke villet kommentere den lækkede optagelse, som er kommet The Independent i hænde. Men det er ikke første gang, at EU og Boris Johnson taler i forskellige retninger. Tværtimod.

Da Boris Johnson overtog premierministerposten efter Theresa May, lovede han for eksempel, at han ville genforhandle skilsmisseaftalen, mens EU klart nægtede overhovedet at åbne den igen. Men det lykkedes Boris Johnson at få skilsmisseaftalen både åbnet og genforhandlet, så den kunne blive vedtaget i det britiske Underhus.

Han formåede dog ikke at få et Brexit på plads inden 31. oktober, som han også havde lovet. Og det var – i grove træk – hvad der fik ham til at udskrive valg.

Både Liberaldemokraterne og Labour har kommenteret historien om den lækkede båndoptagelse fra Bruxelles. Herfra lyder det, at Boris Johnson har løjet for vælgerne ved at insistere på, at han kan få Brexit på plads inden for 11 måneder.