Lækkede papirer viser dramatik om EU-penge til Tyrkiet

Flere medier har publiceret dokumenter, som efter sigende er et mødereferat fra G20-topmødet i Tyrkiet. Ifølge referatet truer Tyrkiets præsident EU med at sende flygtninge i massevis, hvis ikke landet får bevilget flere penge end lovet.

Omkring 40.000 syrere er flygtet fra Aleppo efter russiske bombardementer. De er nu nået til grænsebyen Kilis, hvor Tyrkiet fortsat tøver med at lade dem komme videre. De milliarder, som EU har beviljet til Tyrkiet, skal bl.a. bruges på at sikre, at landet kan tage imod de mange flygtninge, så de ikke søger videre mod EU. Foto: AFP Photo Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ISTANBUL: Hvis det lækkede referat fra topmødet mellem den tyrkiske præsident Erdoğan, EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker og EU-præsident Donald Tusk er autentisk, så venter der både EU og Tyrkiet en nervepirrende tid.

Det var det græske medie euro2day.gr, der i onsdags lækkede dokumenter, som formodes at være et referat fra mødet mellem de tre. Referatet vakte for alvor opsigt, efter at Financial Times også viderebragte det. De tyrkiske regeringsvenlige medier er derimod tavse, men enkelte uafhængige og oppositionelle aviser har bragt dokumenterne uden at kommentere dem.

5. oktober bekræftede EU og Tyrkiet en aftale om at yde Tyrkiet tre milliarder euro (22,4 mia. kroner) over en toårig periode. Pengene skulle Tyrkiet bruge til at forbedre vilkårene for de syriske flygtninge i landet, så de ikke søger mod EU. De lækkede papirer er et mødereferat fra G20-topmødet, der blev afholdt i tyrkiske Antalya 16. november 2015. Parterne blev endeligt enige forleden – 3. februar – om EUs vilkår for at bevilge de mange penge på trods af den mistillid, som referatet fra 16. november afslører.

Det indledes med, at Donald Tusk siger, at den tyrkiske statsminister, Ahmet Davutoğlu, har krævet tre mia. euro årligt og altså ikke over to år, som det allerede var aftalt. Til dette svarer Erdoğan, at der slet ikke er noget at tale om, hvis der er tale om sølle tre mia. euro over to år.

Præsident Erdoğan bliver ikke citereret for, hvilket beløb han eventuelt ønsker, men han sammenligner situationen med den græske finanskrise og nævner, at grækerne fik 400 mia. euro (2.984 mia. kr.). Efterfølgende truer han med, at Tyrkiet kan fylde busser med flygtninge og sende dem via Grækenland og Bulgarien. »Hvad vil I gøre, hvis vi ikke accepterer aftalen? Dræbe flygtningene?« citeres Erdoğan for at sige.

Endnu mere opsigtsvækkende beretter dokumenterne også, hvordan Jean-Claude Juncker afslører, at EU har udskudt udviklingsrapporten om Tyrkiet til efter det tyrkiske valg den 1. november. »Jeg minder Dem om, at vi efter Deres befaling udskød rapporten til efter valget. Vi mødte stor kritik for dette,« citeres Juncker for at sige.

Både Tyrkiet og EU har valgt ikke at kommentere de lækkede dokumenter. Begge parter har hverken be- eller afkræftet mødereferatets ægthed. Men ved et borgmestermøde i Ankara onsdag gentog Erdoğan sin hårde kritik af EU uden at nævne lækagen.

Merkels dobbelttjek af EU-aftale

Lækagen kommer to dage efter, at den tyske kansler Angela Merkel besøgte Ankara. Merkel mødte premierminister Davutoğlu og præsident Erdoğan for at sikre, at Tyrkiet tager de nødvendige forholdsregler for at holde de syriske flygtninge i landet.

I sidste uge kom op mod 40.000 syrere til den tyrkiske grænse ved byen Kilis. Det skete efter de russiske luftangreb på storbyen Aleppo. Den store flugtbølge forventes at påvirke flygtningestrømmen til EU.

De titusinder af syriske flygtninge i Kilis er stadig ikke lukket ind i Tyrkiet. Om den situation sagde den tyrkiske udenrigsminister Mevlüt Cavuşoğlu, at de tre mia. euro er et komisk beløb og umuligt kan standse flugtbølgen til EU.