Læger uden Grænser lukket ned i Myanmar

Nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser er dybt rystet over at være blevet tvunget til at indstille arbejdet i Myanmar.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

MYANMAR: Nødhjælpsorganisationen Læger uden Grænser oplyser, at den ikke længere må arbejde i Myanmar og advarer om, at tusinder af menneskeliv er på spil. Det skriver Al Jazeera.

Nødhjælpsorganisationen er blevet bandlyst, efter den har behandlet adskillige sårede muslimer fra et angreb i staten Rakhine. Angrebet har ifølge Mynanmars regering ikke fundet sted.

»I dag har HIV- og AIDS-klinikker i staterne Rakhine, Shan og Kachin samt i Yangon for første gang i Læger uden Grænsers historie med operationer i landet været lukket, og patienterne kunne ikke modtage den behandling, de havde brug for,« lyder det i en erklæring fra organisationen, der er »dybt chokeret« over Myanmars regerings beslutning.

Ifølge Læger uden Grænser får den betydning for omkring 30.000 patienter med HIV eller AIDS, ligesom cirka 3.000 tuberkulosepatienter ikke kan få deres behandling.

Talsperson for Myanmars regering Ye Htut har ifølge Al Jazeera kritiseret nødhjælpsorganisationen for at fremsætte misvisende oplysninger om angrebet. Mens Læger uden Grænser oplyser, at den har behandlet 22 fra det muslimske rohingya-folk, så hævder talspersonen, at ingen kom til skade - udover en betjent, som ifølge regeringen blev dræbt af rohingya-folk.

Der bor ifølge FN omkring 800.000 personer fra det muslimske rohingya-folk i Rakhine. En stor del af dem lever under kummerlige forhold, da de anses som illegale indvandrere fra nabolandet Bangladesh.

FN har i årevis betegnet rohingya-folket som en af de mest forfulgte minoriteter i verden. En rapport, som Human Rights Watch udgav i april sidste år, har dokumenteret massegrave og overgreb på det muslimske mindretal.

Muslimer udgør omkring fem procent ud af de i alt 60 millioner mennesker i Myanmar, det tidligere Burma.