Læger uden Grænser kritiserer WHOs konklusioner

Det er for tidligt at sige, at kampen mod ebola virker, siger Læger uden Grænser til WHOs udmelding om, at indsatsen er ved at få overtaget over virussen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LIBERIA: Antallet af nye ebola-tilfælde er faldende i Liberia, og det samme gælder antallet af personer, der dør af den smitsomme virus.

Det fortæller verdenssundhedsorganisationen WHO, der ser den positive udvikling som et tegn på, at indsatsen vinder over sygdommen.

Læger uden Grænser mener, at det er for tidligt at konkludere, at den smitsomme virus er på vej tilbage, fordi der er sket en fremgang i bekæmpelsen af ebola.

»Det er for tidligt at drage konklusioner om reduktion af ebola-tilfælde i Monrovia. Selvom antallet af indlæggelser i Læger uden Grænsers ebola-behandlingscenter i Monrovia, med plads til 250, er faldet til omkring 80, har vi ikke et klart billede af udbruddets omfang. Estimaterne er derfor muligvis ikke pålidelige. Obligatorisk kremering af døde kroppe samt et dårligt ambulance- og henvisningssystem kan også være årsager til dette fald i indlæggelser,« siger Michael Gylling Nielsen, direktør i Læger uden Grænser.

Direktøren efterlyser mere hjælp til ebola-bekæmpelse:

»Den nuværende epidemi er uforudsigelig: Vi har før set en pause i antal tilfælde i et område, for derefter at se tallene stige igen senere. Der er behov for mere hjælp på stedet. Det er nu på tide at optrappe arbejdet med at opspore, hvem de smittede har haft kontakt med, sikker håndtering af døde og monitorering af lokalsamfundene.«

Ifølge WHO har ebola kostet 5.000 menneskeliv på verdensplan, og der er registreret mere end 13.700 tilfælde.