Læger Uden Grænser: Hospitalsangreb var et mareridt

Der var patienter fra begge sider af konflikten, men det berettiger ikke til angreb på hospitaler, lyder det i en rapport fra Læger Uden Grænser om bombardementet af et afghansk hospital i Kunduz.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det var en krigszone, hvor patienter forsøgte at flygte ud af hospitalet, mens bomberne regnede ned fra amerikanske fly.

Sådan beskriver en intern rapport fra Læger Uden Grænser situationen på et af organisationens hospitaler i Kunduz, der 3. oktober blev mål for et amerikansk luftangreb.

Mindst 30 personer omkom ved angrebet, herunder 13 af hospitalets medarbejdere, oplyser Læger Uden Grænser i rapporten.

Patienter brændte ihjel i hospitalssenge, mens afrevne kropsdele fløj om ørene på læger og sygeplejersker, hedder det i rapporten.

Angrebet kom i den grad bag på Læger Uden Grænser, da hospitaler ifølge internationale konventioner er undtaget som mål for angreb. Angrebene fortsatte, selv om hospitalets ansatte hurtigt kontaktede koalitionen for at gøre opmærksom på, at man var kommet under angreb.

Afghanistans forsvarsminister har hævdet, at hospitalet blev benyttet af Taleban-oprørere, der kæmpede mod afghanske regeringsstyrker.

Læger Uden Grænser forholder sig ikke til beskyldningen, men oplyser, at der var ofre fra begge siden af konflikten, både mænd, kvinder og børn, blandt de 105 patienter.

»Sårede kombattanter er patienter under international beskyttelse og skal fritages fra angreb og behandles uden diskrimination. Sundhedspersonale må aldrig udsættes for angreb, mens de behandler sårede kombattanter,« siger Christopher Stokes, generaldirektør i Læger Uden Grænser, i en pressemeddelelse.

USAs forsvarsminister har undskyldt for angrebet, som man har kaldt en fejl. Det amerikanske militær har sat en undersøgelse i gang af forløbet, men Læger Uden Grænser ønsker, at der nedsættes en uafhængig, international kommission, der skal belyse de faktiske begivenheder.