Læger i forbøn for Julian Assange: Han er for syg til at sidde i fængsel

WikiLeaks-grundlægger Julian Assange, der fra et britisk fængsel kæmper mod at blive udleveret til USA, har et så dårligt helbred, at han risikerer at dø i fængslet. Sådan lyder det i et åbent brev fra flere end 60 læger.

Flere end 60 læger vurderer, at Wikileaks-stifteren Julian Assanges helbred er så dårligt, at han burde være på et hospital i stedet for i et fængsel. Her ses Assange i maj 2019 i en fangetransport på vej til retten i London, hvor han fik 50 ugers fængsel for brud på kautionsbetingelser i 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS

I et åbent brev advarer flere end 60 læger om, at Julian Assange er i en så helbredsmæssig dårlig forfatning, at han risikerer at dø i fængsel. De appelerer samtidig til, at WikiLeaks-stifteren bliver overflyttet fra det topsikrede fængsel i London til et hospital.

De 60 læger baserer ifølge the Guardian deres vurdering af Julian Assanges sundhedstilstand på »rystende øjenvidneberetninger« fra 21. oktober, da Julian Assange mødte i retten i London. Men lægerne henviser også på oplysninger fra FN-torturekspert Nils Melzer, som i maj sagde, at Assange viser tegn på, at han har været udsat for langvarig »psykisk tortur«.

Den 48-årige australier kæmper fra fængslet mod at blive udleveret til USA, hvor han risikerer en fængselsstraf på op til 175 år.

Assange benyttede i 2010 WikiLeaks til at offentliggøre en stor mængde fortrolige militære og diplomatiske dokumenter om amerikanske bombardementer i Afghanistan og Irak, som stillede USA i et dårligt lys.

»Vi skriver som læger dette åbne brev for at udtrykke vores alvorlige bekymringer om Julian Assanges fysiske og mentale helbred,« lyder det fra lægerne i deres 16 sider lange brev.

»Vi er alvorligt bekymrede for, at Hr. Assange kan dø i fængslet,« hedder det også.

Høringer til februar

Lægerne, der er fra Sverige, USA, Australien, Storbritannien, Italien, Tyskland, Sri Lanka og Polen, er også konkret bekymrede for Assanges tilstand i forhold til de udleveringshøringer, der er planlagt til februar.

Assange flygtede i juni 2012 til Ecuadors ambassade i London for at undgå udlevering til Sverige. Her var han efterlyst efter voldtægtsanklager. For nylig droppede Sverige voldtægtssagen mod ham.

I april 2019 blev hans ophold på ambassade brat afbrudt, da britisk politi fik adgang til ambassaden og anholdt og sigtede Assange for at overtræde regler om kaution.