Læger får heltestatus i katastroferamte Texas: »Nogen skulle tage sig af den unge mand«

En læge foretager umulig operation, og en anden rejser gennem mudret vand for at nå frem: Først kano, så truck, kano igen og derefter i vand til taljen. Læger er de nye helte i Texas.

Foto: MARK RALSTON. Hele sundhedsvæsenet er udfordret. 16 hospitaler i Texas var torsdag lukket på grund af oversvømmelserne. Omkring 1.000 patienter er overflyttet, herunder til sygehuse i Dallas og Austin.
Læs mere
Fold sammen

Måske var de i forvejen hverdagens helte, de hvidkitlede der redder liv på landets hospitaler, men det er for intet at regne mod den heltestatus, som læger er ved at få efter de seneste dages naturkatastrofe i Texas.

Trods det faktum, at den pædiatriske kirurg Stephen Kimmels eget hus blev oversvømmet efter, at orkanen Harvey ramte Houston, så var han fast besluttet på at nå frem for at foretage en akut operation af en 16-årig dreng.

Speciallægen skyndte sig ud af sit hus, da han fik en opringning om Jacob Terrazas, som risikerede at få permanente skader i testiklerne, hvis han ikke omgående blev opereret. Først fik Stephen Kimmel kæmpet sig ud til sin bil, men det var umuligt at køre på grund af oversvømmelserne. I stedet rykkede brandvæsenet ud for at hjælpe speciallægen frem til sygehuset.

»Vi kæmpede os gennem de oversvømmede gader, og det blæste og regnede meget,« forklarer han selv til CNN.

Med brandvæsenet sejlede han først i kano, derefter kørte de i en af brandvæsenets trucks, hvorefter de igen sejlede i kano. Den sidste halvanden kilometer gik Stephen Kimmel gennem taljehøjt, mudret vand til hospitalet.

Normalt tager han kun 10-15 minutter om at nå frem. Denne gang tog det en time. Men ifølge ham selv var det alle anstrengelserne værd:

»Nogen skulle tage sig af den unge mand«.

På andre hospitaler har læger været tvunget til at improvisere, fordi de ikke kunne få speciallæger frem. Hospitalet Lyndon B. Johnson i Houston fik en alvorlig kvæstet motorcyklist ind, der blødte i hjernen, og som skulle opereres akut. Men der var ingen neurokirurg til stede. Patienten kunne ikke overføres til andet sted, da hospitalet var omringet af oversvømmelser, og der var voldsomt uvejr. Efter at have konsulteret familien og fået råd af hjernekirurger over telefonen åbnede tyktarmskirurgen Vladimir Melnikov den kvæstedes hjerneskal for at lette trykket og fjerne en blodprop.

Hele sundhedsvæsenet er udfordret. 16 hospitaler i Texas var torsdag lukket på grund af oversvømmelserne. Omkring 1.000 patienter er overflyttet, herunder til sygehuse i Dallas og Austin.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA