Læger advarer mod mishandling af flygtninge på Kos

Organisationen Læger Uden Grænser (MSF) retter en kraftig kritik af forholdene for de tusinder af flygtninge, der befinder sig på den græske ferieø Kos.

Afghanske og syriske flygtninge er lukket inde på et stadion på Kos, mens politiet registrerer dem. Fold sammen
Læs mere
Foto: YANNIS BEHRAKIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRÆKENLAND: Hjælpeorganisationen Læger Uden Grænser (MSF) retter en sønderlemmende kritik af de forhold, som de mange tusinde syriske og afghanske flygtninge bliver budt på den populære græske ferieø Kos.

»Hvad der tidligere kunne betegnes som en tilstand af manglende handling, er nu blevet til en tilstand af mishandling.«

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra MSFs operative chef, Brice de le Vingne, oven på det seneste døgns uro og sammenstød mellem flygtninge og politi på Kos.

Vreden brød tirsdag ud i lys lue blandt flygtninge, som politiet på Kos i løbet af tirsdagen havde gennet sammen på et idrætsstadion, efter de havde tilbragt flere dage under åben himmel eller i interimistiske lejre. Det kom til voldsomme sammenstød, hvor politiet anvendte tåregas og luftbomber til at få kontrol med menneskemængden.

En talsmand for MSFs hjælpehold på det overfyldte stadion siger til avisen The Guardian:

»Det er første gang, at vi har set det her i Grækenland - folk der spærres inde på et stadion og kontrolleres af uro-politi. Vi taler om mødre med børn og ældre mennesker, der har været lukket inde i flere timer,« lyder det fra talsmanden Julia Kourafa.

Formålet med at samle flygtningene var, at politiet skulle registrere dem, men med blot tre mand til det arbejde, bristede tålmodigheden.

Ifølge MSF udsættes flygtningene også for chikane og overgreb på Kos, hvor 7.000 har slået sig ned i parker og andre tilfældige steder, hvor de har fundet plads.

Der er hverken toiletfaciliteter, adgang til drikkevand eller tilstrækkeligt med fødevarer, og MSFs hold har ifølge organisationens pressemeddelelse overværet, hvordan udmattede flygtninge er blevet smidt væk fra bænkene i byens parker af vagter.

»De græske myndigheder har klart vist, at de ikke har nogen intentioner om at forbedre situationen for disse mennesker, fordi de mener, at det vil tiltrække flere. Men sandheden er, at mennesker, der flygter fra krig, vil blive ved med at komme - uanset om myndighederne forsøger at forhindre det,« lyder det fra Brice de le Vingne.

Op mod 120.000 flygtninge er indtil nu landet på kysterne på de øer, der ligger tættest på Tyrkiet.

Fra øerne bliver flygtningene transporteret til den græske hovedstad Athen, hvor myndighederne vender det blinde øje til flygtningenes videre færd gennem Grækenland op til Makedonien og Bulgarien, hvor turen fortsætter mod Nordeuropa.