Labour vil udkæmpe næste britiske valg fra venstre flanke

Labourleder Jeremy Corbyn vandt for anden gang på ét år en tindrende klar sejr ved formandsvalget i britisk Labour. Partimedlemmerne har talt, modstanderne i Underhuset har fejlet. Nu venter den svære opgave med at overbevise vælgerne.

Labour-leder Jeremy Corbyns sejr var ikke bare klar, den var tindrende klar. Foto: Oli Scarf/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Én ting ændrede sig ved afgørelsen af Labours formandsopgør i Liverpool lørdag ved middagstid. Efter genvalget med 61,8 procent af partimedlemmernes stemmer står det tindrende klart, at der ikke er noget alternativ til Jeremy Corbyn som partileder.

»Vi har meget mere til fælles end det, der skiller os,« sagde Jeremy Corbyn i sin sejrstale og opfordrede alle til »at stå sammen« efter netop at have vundet sit andet formandsopgør i partiet på mindre end ét år.

Sejren over udfordreren Owen Smith var med 313.209 stemmer et par procentpoint større end sejren sidste år over tre andre kandidater. Siden da er medlemsskaren yderligere vokset, og er nu »den største i Vesteuropa« for et parti, sagde Corbyn.

Det store flertal af partimedlemmerne har gjort det lysende klart, at de ikke vil svigte ham og hans inderkreds i den skarpe venstreorienterede drejning af partiet. Nu skal partiet bruge de kommende dage ved årsmødet i konferencecentret ved Kings Dock i Liverpool til at række ud til de britiske vælgere og overbevise om, at Labour er værd at stemme på. Og ikke mindst overbevise vælgerne om, at der er noget at stemme på.

Kort efter gårsdagens formandsvalg forsøgte BBCs politiske reporter at få nogle af deltagerne i årsmødet i tale. Fire-fem deltagere gik tavse forbi hans mikrofon. En kvinde mumlede »meget skuffet« og hastede videre.

Det var 172 ud af 230 parlamentsmedlemmer, der fremtvang formandsopgøret. Størsteparten af partiets mest fremtrædende politikere har forladt deres pladser i Jeremy Corbyns »skyggekabinet«, der er den helt centrale oppositionsrolle i britisk politik. På årsmødet vil det helt store fokus nu være på, hvem der vil vende tilbage som »skyggeministre« og på hvilke betingelser.

Svær vej til sammenhold

Samtidig er Jeremy Corbyn blevet opfordret til at inddæmme trusler fra yderligtgående Corbyn-støtter i Momentum-bevægelsen om at afsætte kritisk parlamentsmedlemmer.

»Lad os fra i dag viske tavlen ren og sammen komme i gang med det arbejde, som vi har foran os som parti,« sagde Jeremy Corbyn.

Til lejligheden var partilederen iført sort jakkesæt, rødt slips og lyseblå skjorte, hvor man endda kunne ane nogle striber. Man kan kun tro, at beklædningen var nøje udvalgt og ikke den lettere tilfældige fremtoning, som for nogen er blevet et symbol på Jeremy Corbyns manglende lederkvalifikationer, og som tidligere premierminister David Cameron latterliggjorde i Underhuset.

Parlamentsmedlemmet Chuku Umunna konstaterede efter kåringen af Corbyn, at uenighederne handler om substans og politik. Han erkendte på BBC, at »spørgsmålet om lederrollen er afgjort«, men han pointerede, at Corbyn må formulere en politik, der kan appellere til vælgerne, når det gælder bekymringen over immigration, økonomi og eftervirkningerne af Brexit.

Det kan blive svært at finde sammen, men det haster for Labour. Corbyns nærmeste politiske fælle og skyggefinansminister, John McDonnell, sagde, at han forventer, at den konservative premierminister Theresa May trods løfter om det modsatte vil udskrive valg allerede næste år.

Jeremy Corbyn sluttede sin tale af med at fortælle, at han om en uge er klar med en stor Labour-kampagne for lighed i uddannelsen. Kampagnen er et direkte svar på Mays forslag om at genindføre Grammar Schools. Kritikken af eliteskolerne er også et punkt, som alle i Labour fra højre til venstre har bakket op om.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien