Labour har aldrig været tættere på afgrunden forud for britisk valg – og næsten ikke et ord om Brexit

På første dag i sin valgkamp forsøgte Labour-leder Jeremy Corbyn at tage kampen op med historisk dårlige meningsmålinger og den dystre udsigt til at kopiere de franske socialisters dybe krise. Imens leger Tony Blair med muligheden for et comeback for at redde briterne fra Brexit.

Den britiske Labour-leder, Jeremy Corbyn, indledte sin valgkamp med en tale for skotske fagforeninger, hvor han blev mødt med klapsalver. Langt sværere bliver det for ham at vinde genklang hos flertallet af de britiske vælgere, der har svært ved at se ham som en mulig premierminister. Foto: Russell Cheyne/Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: RUSSELL CHEYNE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Af Uffe Taudal

Tony Blair leger med tanken om at vende tilbage. I et BBC-radiointerview i weekenden sagde den tidligere premierminister, at han »næsten har fået lysten til at kaste sig ud i det«. Labours tidligere leder opfordrede også Labour-vælgere til at stemme på enhver kandidat uanset partifarve, der vil love at kæmpe for at mildne bruddet med EU mest muligt og bekæmpe budskabet om »Brexit for enhver pris«.

Den nuværende Labour-leder, Jeremy Corbyn, har derimod øjensynligt ikke større lyst til berøre det politiske emne, som helt dominerer den britiske debat, og som premierminister Theresa May udpegede som årsagen til at udskrive valg til Underhuset 8. juni. Mandag talte Corbyn til delegerede for de skotske fagforeninger på det første stop i sin officielle valgkamp. Corbyn sagde, at han var stolt over at være i fagforening og altid bærer sit medlemskort. Han sagde også, at han aldrig vil undskylde, at der er en forbindelse mellem Labour og fagforeninger, som han kaldte en del af »partiets DNA«.

Men Labour-lederen nævnte kun flygtigt Brexit. Han fastslog, at briterne står over for »et parlamentsvalg, ikke en folkeafstemning«.

»Vores mål er et land, hvor alle er garanteret værdighed ved deres arbejde,« sagde Corbyn.

»I stedet for, at landets velstand bliver gemt væk i skattely, vil vi lægge den i hænderne på den britiske befolkning, fordi det er dem, der har skabt den.«

Corbyn talte også om boliger for alle, forhøjelse af mindstelønnen, og han udstedte et valgløfte om at introducere fire nye, britiske fridage, hvis han bliver valgt som premierminister.

Labour-lederen kaldte sit fagforeningspublikum for »familie« og »venner«, og han signalerer ved enhver lejlighed, at han ønsker at lægge størst mulig afstand til Blair og dennes højredrejning af partiet med »New Labour«. Men de fleste iagttagere tvivler på, at Corbyns fokus på Labours traditionelle, politiske temaer har nogen chance for at redde det mere end 100 år gamle, britiske arbejdsparti fra en decideret nedsmeltning ved det kommende valg.

Dermed kan Labour forstærke tendensen fra weekendens valg i Frankrig med det store nederlag for socialisterne og tidligere ved valget i Holland, hvor socialdemokraterne er blevet kastet ud i den politiske afgrund.

For Corbyn er problemet, at han ligner Blair på det punkt, at ingen af dem har tag i vælgerne. Irak-krigen gjorde Blair til mange vælgeres – og også mange Labour-kernevælgeres – yndlingsaversion. Corbyn har sine faste støtter blandt partiets medlemmer, der på to år har fået ham valgt og genvalgt som partileder. Men flertallet af vælgerne synes på forhånd at have kasseret ham allerede, inden valgkampen er kommet i gang. I en meningsmåling offentliggjort i The Times i weekenden pegede kun 12 procent på Corbyn som deres foretrukne premierminister.

»Jeg har bare ikke lyst til at stemme på partiet med ham som leder,« lød det fra traditionelle Labour-vælgere til Berlingske ved et nyligt suppleringsvalg i arbejderbyen Stoke-on-Trent.

I Underhuset har mere end halvdelen af Labours parlamentsgruppe forsøgt at afsætte Corbyn som partileder. Konservative politikere har glædesstrålende konstateret, at Labour-politikerne nu må have svært ved at anbefale ham til vælgerne som kandidat til at styre landet.

Premierminister Theresa May kan især gøre sig forhåbninger om et stort regeringsflertal efter valget ved at æde sig ind på Labour. Nogle valgforudsigelser lyder på et tab på mere end 100 af de nuværende 229 Labour-mandater. Meningsmålinger giver Det Konservative Parti en tilslutning på op imod 50 procentpoint imod en Labour-tilslutning i 20erne.

Valgeksperter har svært ved at pege på noget dårligere udgangspunkt i Storbritanniens politiske historie, som enten Labour eller de konservative er gået til valg på som oppositionsparti.

Forsvarsminister Michael Fallon stak mandag fingren dybt ned i Labours interne problemer, da han over for BBC på både TV og Radio kaldte Corbyns mulige lederskab for en »sikkerhedsrisiko for landet«. Den stærkt pacifistiske Corbyn nægtede i weekenden at garantere sin støtte til et fortsat britisk atomforsvar, selv om Labour på partiets årsmøde vedtog at bakke op om en snarlig fornyelse af våbnene for et stort milliardbeløb.

Og i Skotland, hvor Corbyn holdt sin tale? Labour er her i fare for at miste deres ene tilbageværende mandat, mens de britiske konservative har sigtet rettet mod at vokse fra deres nuværende ene skotske mandat til omkring 10 mandater i kamp med de skotske nationalister i SNP og dermed sikre partiets bedste valg i 25 år.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien