Labour fyrer tre grådige eks-ministre

Kort før valget er tre tidligere britiske ministre afsløret i at væreklartil at påvirke politisk i modregning mod store pengebeløb.

Tidligere forsvarsminister Geoff Hoon under de britiske Irak-høringer tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Tre tidligere Labour-ministre er kort før det britiske valg på dramatisk vis blevet suspenderet af premierminister Gordon Brown efter påstande om, at de var klar til at influere politik for penge.

Stephen Byers, Patricia Hewitt and Geoff Hoon er hemmeligt blevet filmet af The Times og Channel 4 i et TV-program, hvor et fiktivt arrangeret amerikansk firma forsøger at hyre politikere til lobbyarbejde i det britiske parlament. Efter programmet blev vist mandag aften fik de alle kort efter en fyreseddel af Gordon Brown, der har forlangt en dybtgående undersøgelse.

- Labour forventer den højeste standard af sine repræsentanter og mener, at de har en pligt til at udvise gennemsigtighed og optræde ansvarlige over for deres vælgere til alle tider,” hedder det i en pressemeddelelse fra Labour.

Stephen Byers, der er tidligere erhvervs- og transportminister, blev under de hemmelige optagelser taget i at sige, at han var ”som en taxa til at hyre” for op til 5.000 pund om dagen, svarende til over 40.000 kroner om dagen.

Patricia Hewitt, der er tidligere sundhedsminister, hævdede hun havde taget plads i en rådgivende gruppe for en klient, der betaler hende 3.000 pund om dagen, svarende til over 24.000 kroner om dagen.

Geoff Hoon, Storbritanniens tidligere forsvarsminister, tilbød at føre erhvervsdelegationer til ministre og fortalte undercover-journalisten, at han var på jagt efter noget, hvor han kunne bruge sin viden til ”noget der kunne rent ud sagt kunne lave penge”.

Geoff Hoon sagde, at han forlangte 3.000 pund, altså over 24.000 kroner, om dagen for at udføre sådan et arbejde.

Geoff Hoon fortæller efter sin suspendering, at han er blevet ringet op af Gordon Brown, som sagde til ham, at også hans ulønnede arbejde for NATO måtte ophøre.

Ifølge det britiske parlaments regler må de folkevalgte gerne arbejde for virksomheder, men de skal oplyse, hvor meget de tjener og må ikke udføre lobbyarbejde direkte over for minister.

Det britiske valg er endnu ikke udskrevet, men det forventes at blive afholdt 6. maj.

mic@berlingske.dk