Labour er truet af den totale nedsmeltning

Labour-leder Jeremy Corbyns skyggekabinet ligger i ruiner, og udsigten til nyvalg har udløst et formandsopgør, som kan kløve Labour i to.

Under massivt pres: Labour-leder Jeremy Corbyn har foreløbig set 22 ud af 31 medlemmer af sit skyggekabinet – der arbejder parallelt med regeringens ministre – melde sig ud i protest mod hans EU-holdning. Arkivfoto: Niklas Halle’n/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Labours partiformand, Jeremy Corbyn, står tirsdag over for en afgørende styrke­prøve i form af en mistillidsafstemning i sit eget parti. Selv hvis Corbyn afværger udfordringen, er Labour-partiet kastet ud i en så alvorlig krise, at politiske analytikere taler om en mulig splittelse eller en »udslettelse«, hvis resultatet af EU-afstemningen resulterer i et britisk valg.

Et såkaldt skyggekabinet er den politiske top i det helt centrale hierarki i det største britiske oppositionsparti. Sent mandag eftermiddag havde 22 ud af 31 medlemmer af skyggekabinettet trukket sig. Udenrigsordfører Hilary Benn blev fyret i weekenden af Corbyn for illoyalitet og for at have planlagt partioprøret.

Eksistentiel krise

Corbyn bliver beskyldt for at modarbejde Labours officielle partilinje om at arbejde for et ja til fortsat britisk EU-medlemskab. Samtidig siger Labour-medlemmer til britiske medier, at de frygter, at partiet bliver helt udraderet i de traditionelle bastioner i Nord–england og Wales, hvis det politiske kaos resulterer i et nyvalg og en tilsidesættelse af den nyligt fastsatte femårscyklus for britiske valg.

Nogle politikere ser også en mulighed for, at Labour kan manifestere sig ved et valg. De Konservative står foran deres eget formandsopgør og med særdeles svære regerings­beslutninger, der kan skuffe forventningerne hos de britiske EU-modstandere.

Men i øjeblikket er det følelsen af eksistentiel krise og total nedsmeltning, der er fremherskende hos Labour. Corbyn blev højst overraskende valgt sidste år på en venstreorienteret agenda, der tiltrak i tusindvis af nye begejstrede medlemmer fra den yderste, britiske venstrefløj. Men den politiske kurs har stødt partiets traditionelle base fra sig. Den manglende appel hos traditionelle Labour-vælgere er blevet understreget i lokalvalgene i maj og i EU-folkeafstemningen.

Med partiet delt i to uforenelige dele vurderer politiske iagttagere, at Labour-partiet risikerer at blive delt i to. I det øjeblikkelige uforudsigelige kaos er det ikke nogen garanti for, at nogen af dem overlever.