Labour: Cameron på farlig EU-kurs

David Camerons EU-strategi er »farlig« og kan sende briterne ud af EU, advarer Labours Ed Miliband. Men Milliband vil også have magt trukket tilbage fra EU.

Når David Cameron i dag skal holde sin længe ventede tale i Bruxelles, vil alle ord blive vendt og drejet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Francois Lenoir/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Storbritannien forlanger uanset hvem der sidder ved magten i London et nyt og mindre magtfuldt EU.

Hvis Labour igen sætter sig på magten i Storbritannien efter det britiske parlamentsvalg i 2015, vil det gamle arbejderparti ligesom de konservative gå efter at få magt trukket tilbage fra Bruxelles til London.

Labours leder Ed Miliband siger til BBC, at han også ønsker mere magt trukket tilbage til Westminster for at få EU til »at arbejde bedre for Storbritannien«. For EU må blive mere »fleksibelt« og ansvar for områder såsom industriel udvikling og infrastruktur bør returneres til medlemsstaterne, siger han.

Samtidig bakker Ed Miliband op om en britisk folkeafstemning, hvis det kommer på tale at overføre nye ansvarsområder til EU.

Til gengæld svarer han over for BBC ikke på, om han vil støtte en sådan folkeafstemning, som David Cameron lægger op til. Meldingen fra Miliband kom med den forventning, at Cameron i dag endelig ville holde en længe ventet stor tale om Europa. Men i aftes udskød premierministeren igen-igen talen nu begrundet i den »meget usikre« situation med den verserende gidselsaffære i Algeriet. I sin kommende tale forventes Cameron at garantere det britiske folk en folkeafstemning om et nyt og mindre forhold til EU sandsynligvis i 2018. Først vil han dog forhandle en aftale på plads om tilbagetrækning af magtkompetence med de øvrige EU-lande, som det britiske folk derefter kan sige ja eller nej til. Strategien har flere kaldt risikabel, og Ed Miliband kalder den for direkte »farlig«.

»Debatten her handler om dem, der virkelig ønsker at reformere Europa, så det kommer til at arbejde i vores interesse, og jeg frygter, at premierministerens strategi vil føre os mod exit, hvilket vil skade vores økonomi meget,« siger Ed Miliband.

Han mener, at premierministeren af sit eget »nervesvækkede« konservative parti har ladet sig »trække« ind i et scenarie, der til sidst vil ende med en ja eller nej folkeafstemning til EU, selv om Cameron så sent som i mandags sagde, at dette ikke var hans ønske. Tværtom kaldte han en ja eller nej-afstemning til EU-medlemskabet nu og her for et »falsk løfte« til det britiske folk. Desuden har han gentagne gange sagt, at selv om han ønsker mindre EU og mere nationalstat, ønsker han også Storbritanniens forbliven i EUs indre marked.

Cameron balancer som på en tandtråd. En fløj af konservative ønsker at kappe tråden helt til et EU, som de også nu med krisen i eurozonen ser som en fiasko, og som et uhyre, der rager magt til sig på bekostning af nationale parlamenter. Målinger viser også, at et flertal af konservative vælgere ønsker at forlade EU. Men samme målinger viser også stor EU-skepsis blandt Labour-vælgere, og det er i det lys, man skal forstå Milibands udmeldinger om at få ført mere magt tilbage til nationalstaten fra EU. De seneste ti års store indvandring af arbejdere fra EU-landene i Østeuropa, herunder Polen, vækker frustrationer og modstand imod EU i den britiske arbejderklasse.