Kvinder kan også være terrorister

Op mod 30 procent af de internationale terrorister er kvinder, og kvindekønnet kan bruges som en fordel for terrororganisationerne.

Reem Saleh Al-Riyashi kysser sin søn. Den 14. januar 2004 sprængte hun sig selv i luften og tog fire israelere med sig i døden. Fold sammen
Læs mere
Foto: -

Når selvmordsbomben er sprunget, tænker de færreste, at bæltet med sprængladningerne kunne have siddet om maven på en kvinde.

Ikke desto mindre er op mod 30 procent af de internationale terrorister kvinder. Det ret usikre tal har sikkerhedseksperter oplyst, siger redaktør for Dansk Kvindesamfunds fagblad, Kvinden & Samfundet, Ulrikke Moustgaard til P1 Morgen.

- Vi har set mange eksempler på, at kvinder begår terroraktioner, både i Moskva, Irak, Palæstina, Israel og alle mulige steder. Men det er svært at sætte tal på, hvor mange der er, understregede hun i fredagens morgenudsendelse.

I den nyeste udgivelse af Kvinden & Samfundet beskæftiger forskellige eksperter sig med kvinder og ekstremisme.

Kvinder kan sagtens være voldelige

En af artikelforfatterne i magasinet er Ann-Sophie Hemmingsen. Hun er forsker i radikalisering og jihadisme ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Vi har stadig nogle meget sejlivede forestillinger om, at kvinder er ikke-voldelige. Kvinder bliver ikke massemordere, kvinder bliver ikke sexforbrydere, fordi kvinder ikke er onde. Hvis kvinder kan skabe liv, kan de ikke på samme tid rumme at tage liv. Men det kan de sagtens, siger Ann-Sophie Hemmingsen til Berlingske.

Kvindelige terrorister kommer i mange forskellige afskygninger. I Tjetjenien var de såkaldte Sorte Enker med til at lede og eksekvere gidseldramaet og massakren i Dubrovka Teateret i Moskva i 2002.

Der skulle efter sigende være mange kvinder i Hofstad-gruppen. Den består af unge hollandske ekstremister med nordafrikansk baggrund, og blandt medlemmerne var Mohammed Bouyeri, som slog den hollandske filminstruktør Theo van Gogh ihjel.

Ann-Sophie Hemmingsen beskæftiger sig mest med radikaliseringen inden for islam og terrororganisationer, såsom al-Qaeda.

Bin Ladens kvindesyn er afgørende

Inden for sådanne terrornetværk har det stor betydning for forekomsten af kvindelige terrorister, om det bakkes op fra topledelsen.

- Osama bin Laden har stået som ikonet for al-Qaeda. De mennesker, som i et eller andet omfang sympatiserer med al-Qaeda, de tillægger hans ord og gerninger utrolig stor værdi, forklarer hun.

Osama bin Laden har i et interview fortalt, at hans ville træne sin datter til at bekæmpe og dræbe fjenden. Hans yngste hustru skulle efter sigende have kastet sig i døden i forsøget på at redde sin mand, da hun forsøgte at angribe de Navy Seals, som slog Osama bin Laden ihjel i hans hjem i Abbottad i Pakistan.

- Det er et ekstremt stærkt argument for, at kvinder kan deltage aktivt i kamp. Jeg har svært ved at forstille mig, at nogen kan argumentere imod, at kvinder kan deltage aktivt i kamp, når Osama bin Laden hævder, at han har opdraget sin datter til det, siger Ann-Sophie Hemmingsen.

Kvinder kan være et hemmeligt våben

Bin Ladens tidligere højre hånd og hans mulige efterfølger, Ayman al-Zawahiri, har tidligere givet udtryk for, at kvinder ikke må være aktive i kamp. Men det kan i mange tilfælde være en fordel for terrororganisationer at bruge de kvindelige terrorister.

- Kvindelige terrorister har en fordel, simpelthen fordi man forventer det mindre. De kan simpelthen gå under radaren. En kvinde kan typisk komme tættere på sit mål, end en mand kan. Myndigheder forventer en mandlig terrorist og holder ikke i samme grad øje med en kvinde, forklarer Ann-Sophie Hemmingsen.

Livet som terrorist kan også være en fordel for visse kvinder rundt om i verden. Det afhænger i høj grad af deres omgivelser, men for nogle, kan radikaliseringen være et godt alternativ.

- Det er svært for os at forstå som udenforstående, at det kan være attraktivt. Jihadisme tilbyder kvinder en måde at bryde med traditioner og forventninger. Den ligger i jihadisme, at man bryder med tradition og kultur og går helt tilbage til det, man mener, er det oprindelige, siger hun.