Kvinder indtager hovedrolle ved midtvejsvalget

Rekordmange kvinder på stemmesedlen i USA gav rekordmange kvinder i Kongressen.

Marsha Blackburn kan efter nytår skifte titlen som medlem af Repræsentanternes Hus ud med titlen som senator, efter at hun slog den tidligere guvernør i delstaten Tennessee Phil Bredesen. Mark Humphrey/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens partierne kæmper om magten i de to kamre i Kongressen i USA, står en ting klart allerede onsdag morgen dansk tid: Kvinder kommer til at spille en historisk stor rolle i den kommende kongres.

Ifølge avisen Washington Post er det sikkert, at mindst 85 kvinder bliver valgt ind i Repræsentanternes Hus. Den hidtidige rekord lød på 84, og flere valgkredse mangler at finde sin repræsentant, så der kan meget vel blive tale om flere.

Af de valgte kvinder har mange allerede spillet en hovedrolle i valgkampen.

Blandt de mest prominente nye medlemmer af Repræsentanternes Hus finder man blandt andet venstrefløjen i USA's nye håb Alexandria Ocasio-Cortez, der i primærvalgene slog en af partiets topfolk, og natten til onsdag blev valgt ind.

Hun bliver med sine kun 29 år det yngste medlem i Repræsentanternes Hus. Den titel napper hun for næsen af den jævnaldrende Abby Finkenauer, der langt fra storbyens New York slog det siddende medlem Rod Blum fra Iowas første kreds.

Blandt nogle af de kandidater, der er lykkes med at skabe røre på de sociale medier under valgkampen, er den tidligere CIA-agent Abigail Spanberger, der med en dundertale i sin sidste debat blev delt hidsigt på sociale medier.

Valgets måske største overraskelse kom også fra en kvinde, da Kendra Horn i Oklahoma tog fusen på alle eksperterne og stjal en plads i Repræsentanternes Hus fra republikaneren Steve Russell.

Samtidig gav vælgerne i flere delstater for første gang valg til en kvindelig guvernør, ligesom flere af Senatets nøgleopgør i Neveda, Arizona, Missouri og Tennessee involverede mindst én kvinde.

/ritzau/