Kvinder har det værst i Egypten

Af alle arabiske lande er Egypten det værste land at være kvinde i, viser en international undersøgelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Sexchikane, kvindelig omskæring, diskriminerende adfærd og kraftig stigning i vold mod kvinder er med til at placere Egypten som det værst tænkelige arabiske land at leve i. Det viser en omfattende undersøgelse, det britisk-amerikanske analysefirma Thomas Reuters Foundation har lavet.

I forhold til kvinders rettigheder og vilkår har det arabiske forår slået fejl, peger rapporten på. Det arabiske forår gav håb om, at kvinder med tiden ville få tilkæmpet sig flere og bedre rettigheder. Men det stik modsatte synes nu at gøre sig gældende, siger den egyptiske klummeskribent Mona Eltahawy.

»Godt nok fjernede vi Mubarak fra præsidentpaladset, men vi har stadig til gode at fjerne Mubarak fra vores tanker og fra vores soveværelser,« siger hun med henvisning til Egyptens væltede diktator Hosni Mubarak ifølge Reuters.

»Som den elendige meningsmåling med al tydelighed viser, har vi kvinder brug for en revolution i dobbelt forstand. En mod de forskellige diktatorer, der har lagt vores land i ruiner, og en anden mod den giftige sammenvævning af kultur og religion, som ødelægger vores liv som kvinder,« understreger Mona Eltahawy.

En FN-rapport fra april i år konstaterede, at hele 99,3 procent af alle kvinder og piger i Egypten er udsat for seksuel chikane på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Under de voldsomme uroligheder 3. juli i år, hvor den islamistiske ekspræsident Mohamed Morsi blev væltet, blev mere end 90 kvinder voldtaget eller seksuelt misbrugt på Tahrir-pladsen, oplyser den humanitære organisation Human Rights Watch.

Mens Egypten lå sidst blandt de 22 arabiske lande, indtog Irak andenpladsen, efterfulgt af Saudi Arabien, Syrien og Yemen.

Den lille nærmest ukendte øgruppe Comorerne i det Indiske Ocean nord for Madagaskar kan til gengæld bryste sig af at behandle kvinder bedste blandt de arabiske lande.