Kvinder, der troede, de deltog i et realityprogram, risikerer dødsstraf for drab på Kim Jong-uns bror

En indonesisk og en vietnamesisk kvinde er blevet sigtet for drabet på halvbroren til Nordkoreas leder, Obama-parret takker ja til bogaftale på over 400 millioner, sønner åbner Trump Tower i Vancouver under demonstrationer, en tidligere CIA-agent har fået reduceret sin fængselsstraf for bortførelse af en prædikant i Milano i 2003 og så træder en finsk lov om ægteskab mellem homoseksuelle, der blev vedtaget i 2014 endeligt i kraft 1. marts. Få overblikket over nattens historier fra udlandet her.

Den vietnamesiske Doan Thi Huong, til venstre, og indonesiske Siti Aishah er sigtet for mordet på Kim Jong-Uns bror, Kim Jong-Nam. De risikerer dødsstraf. De forklarer selv, at de troede de deltog i et realityprogram. Royal Malaysia Police/Handout via Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvinder risikerer dødsstraf for drab på Kim Jong-uns bror

Anklagemyndigheden i Malaysia har sigtet en indonesisk og en vietnamesisk kvinde for at have dræbt Kim Jong-nam, der er halvbror til Nordkoreas leder, Kim Jong-un.

Det oplyser anklagemyndigheden onsdag, hvor sigtelsen er blevet læst op, ifølge flere internationale medier.

Hvis de to kvinder på henholdsvis 25 og 28 år bliver fundet skyldige, risikerer de dødsstraf. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kim Jong-nam blev dræbt i den internationale lufthavn i Kuala Lumpur 13. februar med en stærk nervegas. En obduktion har vist, at han døde i løbet af 15-20 minutter, efter at nervegassen VX var blevet smurt på hans ansigt.

Nervegasse betegnes af FN som et masseødelæggelsesvåben og er forbudt i hele verden. En dråbe er nok til at dræbe et menneske.

Begge kvinder var fattede under onsdagens korte retsmøde. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Retssagen mod dem forventes først at begynde om flere måneder.

Kim Jong-nam var på vej til Macau i Kina fra Kuala Lumpur, men i lufthavnen blev han - at dømme ud fra optagelser fra overvågningskameraer - forgiftet af to kvinder.

Den indonesiske kvinde har fortalt, at hun fik 630 kroner for at forgifte den nordkoreanske leders halvbror.

Hun troede angiveligt, at hun deltog i et realityprogram. Det oplyste Indonesiens viceambassadør i Malaysia i sidste uge.

Den vietnamesiske kvinde er kommet med samme forklaring.

Det er ikke kun de to kvinder, der er mistænkt i sagen. Flere andre menes at være indblandet, og der spekuleres i, om drabet skete på ordre fra det nordkoreanske regime.

De to kvinder blev filmet af overvågningskameraer i lufthavnen 13. februar, da de tørrer noget af i ansigtet på Kim Jong-nam.

/ritzau/

Obama-parret takker ja til bogaftale på over 400 millioner

Barack og Michelle Obama, det tidligere førstepar i USA, har underskrevet en rekordstor bogaftale med forlaget Penguin Random House.

Det skriver Financial Times (FT).

Bogaftalen er ikke blevet lagt frem i sin helhed, men de to får ifølge FT over 60 millioner dollar for at nedfælde deres erindringer. Det svarer til over 422 millioner danske kroner.

- Selskabet har erhvervet verdensomspændende rettigheder på to bøger. De skal skrives af henholdsvis præsident Obama og fru Obama, skriver Penguin Random House i en pressemeddelelse.

Summen på 60 millioner dollar er den højeste nogensinde for en præsident eller et præsidentpars erindringer fra Det Hvide Hus, skriver Financial Times.

Aftalen er blevet forhandlet igennem af den kendte Washington-advokat Robert Barnett, der også repræsenterede George W. Bush og Bill Clinton.

Som en del af aftalen vil Penguin Random House "donere en million bøger til den velgørende organisation First Book i Obama-familiens navn".

Barack Obama har allerede skrevet to erindringsbøger og en børnebog.

Han har ved flere lejligheder sagt om sig selv, at han har "en forfatters følsomhed". Den tidligere præsident har også sagt, at han ikke vil skrive en konventionel bog om sin tid i Det Hvide Hus.

Michelle Obamas erindringer vil også blive ventet, skriver AFP.

Den tidligere førstedame er efterkommer af slaver. Hun blev landets første sorte førstedame, og hun var særdeles populær hele vejen gennem Barack Obamas regeringstid.

- Vi ser meget frem til at arbejde sammen med præsident Obama og Fru Obama, så deres bøger kan få verdensomspændende betydning, siger direktør i Penguin Random House Markus Dohle.

/ritzau/AFP

Sønner åbner Trump Tower i Vancouver under demonstrationer

Protester foran åbningen af hotel i Vancouver. AFP PHOTO / Stephanie Lamy Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LAMY.

Både indbyggere og politikere har det tilsyneladende svært med seneste tilføjelse til Vancouvers skyline.

Omkring 100 demonstranter var tirsdag mødt op til indvielsen af Trump Hotel and Tower i den canadiske storby Vancouver.

USA's præsident, Donald Trump, havde overladt opgaven med at klippe silkebåndet til sine sønner Donald Jr. og Eric.

De var flankeret af den malaysiske entreprenør Joo Kim Tiah under åbningsceremonien, der blev ledsaget af adskillige misfornøjede tilråb fra de fremmødte demonstranter.

"Ikke i min by", "drop Trump" og "menneskelighed mod Trump", blev der blandt andet råbt under demonstrationen.

Protesten forventes at blive fulgt op af en ny demonstration foran det amerikanske konsulat i Vancouver.

Demonstrationen lod dog ikke til at påvirke selve åbningsceremonien, der fandt sted inde på hotellet.

- Vi har haft et utroligt år på så mange fronter som familie, sagde Donald Trump Jr. ved ceremonien.

- Vancouver er en af de store byer i verden og i sandhed en af de smukkeste steder i verden, der passer godt til varemærket Trump, som vi værner meget om, tilføjede han.

Bygningen er den første med Trumps navn, der er blevet indviet, siden Donald Trump blev indsat som USA's præsident i januar.

Den består blandt andet af et spabad designet af Donald Trumps datter Ivanka. Derudover har den et "Trump Champagne Lounge".

Byggeriet har været et omstridt emne i byen og har mødt modstand fra fremtrædende politikere gennem længere tid.

- Trumps navn og varemærke skal have lige så lidt plads i Vancouvers skyline, som hans uvidende ideer skal have i den moderne verden, lyder det fra Vancouvers borgmester, Gregor Robertson, i brev til entreprenøren, som nyhedsbureauet AFP har set.

Byrådsmedlem i Vancouver Kerry Lang har kaldt bygningen for et "symbol på intolerance, sexisme og mobning".

Entreprenøren Joo Kim Tiah afviser dog at fjerne Trumps navn fra bygningen, da det er en fast del af kontrakten.

/ritzau/AFP

Finland tillader homoægteskaber efter flere års tovtrækkeri

I Finland træder en omdiskuteret lov i kraft onsdag. Den sikrer homoseksuelle retten til at blive gift.

Modstandere af loven har i flere omgange forsøgt at forhindre, at den træder i kraft, da de mener, at ægteskab kun kan indgås mellem en mand og en kvinde.

Men deres forslag om ikke at indføre loven blev endeligt afvist ved en afstemning i det finske parlament i midten af februar.

Her støttede 120 medlemmer af parlamentet loven, mens 48 var imod den.

- Det var så det. Parlamentet har bekræftet, at ægteskab mellem personer af samme køn er 100 procent sikkert herfra og til evigheden, skrev Ville Niinisto, lederen af Finlands grønne parti, på Twitter efter afstemningen.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det har siden 2012 været muligt for finner at få et forslag til afstemning i parlamentet, hvis der er samlet mindst 50.000 underskrifter.

Netop lovliggørelsen af ægteskab mellem to personer af samme køn er blevet til gennem et forslag fra finske borgere.

Loven blev allerede vedtaget i december 2014 med 101 stemmer for og 90 imod. Men dens ikrafttræden har trukket i langdrag som følge af protester fra begge sider.

Finland har indtil nu været det eneste land i Norden, der ikke har anerkendt ægteskab mellem personer af samme køn. Det er til trods for, at homoseksuelle par har haft mulighed for at indgå registreret partnerskab siden 2002.

Med den nye lov får homoseksuelle par i Finland samtidig samme rettigheder som heteroseksuelle til at adoptere børn og dele efternavn.

I 1989 var Danmark det første land i verden til at tillade registreret partnerskab mellem to personer af samme køn. Siden fik homoseksuelle mulighed for at indgå ægteskab i 2012.

I Europa er ægteskab mellem to personer af samme køn tilladt i Danmark, Belgien, Holland, Frankrig, Irland, Island, Luxembourg, Norge, Portugal, Spanien, Storbritannien (undtagen Nordirland), Sverige og nu også i Finland.

/ritzau/

Italien benåder delvist eks-agent fra CIA for bortførelse

En tidligere agent fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA, der er dømt for at bortføre en muslimsk prædikant i Italien i 2003, er blevet delvist benådet af den italienske præsident.

Det sker få dage før, at kvinden angiveligt skulle udleveres til Italien fra Portugal, hvor hun blev anholdt i sidste uge.

Præsident Sergio Mattarella har således tirsdag reduceret den portugisisk-amerikanske Sabrina de Sousas straf med et år.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Den 60-årige Sabrina de Sousa er uden sin tilstedeværelse ved en domstol i Italien blevet idømt fire års fængsel for sin rolle i bortførelsen af den egyptiske prædikant Osama Moustafa Hassan Nas. Bortførelsen fandt sted i Milano i 2003.

Sabrina de Sousa er sammen med 22 andre blevet stillet for en dommer i det, der betegnes som de første juridiske domme over folk, som har været involveret i CIA's ekstraordinære udleveringsprogram.

Udleveringsprogrammet blev iværksat efter angrebet på World Trade Center i New York 11. september 2001.

Sabrina de Sousas advokat oplyser tirsdag, at hun som følge af præsidentens "delvise benådning" allerede er blevet løsladt fra fængslet, da benådningen betyder, at hun ikke nødvendigvis skal tilbringe resten af tiden bag tremmer.

Desuden tillader den delvise benådning hende også at arbejde.

Ifølge advokaten, Manuel Magalhaes Silva, vil Sabrina de Sousa heller ikke længere blive udleveret til Italien.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Osama Moustafa Hassan Nas blev bortført fra gaden 17. februar 2003 i en operation, der angiveligt blev delvist ledt af CIA og delvist af den italienske efterretningstjeneste.

Han blev derefter fragtet til Egypten, hvor han ifølge sine advokater blev torteret.

Sabrina de Sousa siger, at hun fungerede som tolk for CIA-enheden, men hun benægter enhver direkte indblanding i bortførelsen af prædikanten.

/ritzau/

Vietnam afviser kinesisk fiskeriforbud i omstridt hav

Vietnam langer hårdt ud efter et midlertidigt fiskeriforbud, som Kina har udstedt for dele af Det Sydkinesiske Hav.

Den vietnamesiske regering mener, at beslutningen krænker Vietnams suverænitet over Paraceløerne.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Det er Kinas landbrugsministerium, der har udstedt fiskeriforbuddet, der gælder fra 1. maj til 16. august.

Forbuddet gælder for flere omstridte øer, herunder Paraceløerne og dele af Tonkin-bugten mellem Vietnam og det sydlige Kina.

- Vietnam afviser denne forordning udstedt af Kina, oplyser talsmand for Vietnams udenrigsministerium Le Hai Binh sent tirsdag lokal tid.

Kina indførte allerede et fiskeriforbud for dele af Det Sydkinesiske Hav i 1999, men vietnamesiske fartøjer er fortsat med at operere ved Paraceløerne år efter år.

I år har Kina dog advaret om, at det vil intensivere håndhævelsen mod udenlandske både.

Kina gør ifølge nyhedsbureauet Reuters krav på omkring 90 procent af Det Sydkinesiske Hav. Landet styrer Paraceløerne og kontrollerer dele af Spratlyøerne, men gør krav på hele øgruppen.

Imens gør Vietnam krav på blandt andet de kinesiskstyrede Paraceløer.

Også Taiwan, Malaysia, Filippinerne og Brunei gør krav på dele af Det Sydkinesiske Hav.

/ritzau/