Kvinden Donald Trump hader

Fox-stjernen Megyn Kelly er slået til plukfisk af Trumps kvindeforagt. Men hvem knuste hende – Trump eller hendes egen TV-station.

Den 45-årige journalist Megyn Kelly, er havnet midt i balladen om Donald Trump. Foto: Redux Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Konspirationsteorierne flyder afsted i en lind strøm, efter at Fox den 6. august sendte den første TV-debat med de republikanske præsidentkandidater med milliardæren Donald Trump i spidsen. Den ene dag forlyder det, at Trump har fået højrefløjens TV-station ned med nakken. Den næste dag at Fox har stillet Trump stolen for døren. Og midt i al ballancen står kvinden, mange hader, den 45-årige rapkæftede ordvrider, kommentator og vært med sit eget show, Megyn Kelly, der er kvikkere end hendes fjender ønsker, at hun er.

Selve det had, der vitterlig eksisterer mellem Donald Trump og Foxs ejer Rupert Murdoch har sneget sig ind på hende, fordi hun siden udsendelsen er blevet angrebet fra mange sider. Hun stillede nemlig et kritisk spørgsmål til Trump om hans syn på kvinder, som ikke faldt i god jord hos Trump eller hos hans tilhængere. Og presset på hende har været så stort, at hun kort før weekenden meddelte, at hun tog en pause efter den ballade, der har været om hendes person, efter at hun under debatten stillede det enkle spørgsmål, om Trump hader kvinder. Ikke lige med de ord. Men meningen var god nok. Og så har hendes egentlige chef på Fox News Roger Ailes været påfaldende tavs. Mange mener, at han har indgået en aftale med Trump, som betyder, at der lægges en dæmper på Kelly fremover.

Hendes spørgsmål var ellers præcist og skarpt journalistisk formuleret. Ingen professionelle journalister ville kunne sætte en finger på det varmesøgende missil, der blev sendt afsted mod Trump, hvor hun metodisk opridsede det, Trump havde kaldt kvinder i sine tweets. Og Trump var – alt efter øjenene der ser – overrumplet over frækheden i spørgsmålet. Det afstedkom en svada fra Trump, som netop viste, at han ikke kan lide kvinder, med mindre at de lægger sig fladt i støvet for ham eller det, der er værre. Og han sluttede af med en trussel mod Megyn Kelly. Og for at gøre ondt være, så sagde han efterfølgende, da journalister spurgte ham om spørgsmålet, at Kelly var agressiv og ville angribe ham. »Man kunne se, at blodet flød fra hendes øjne og fra hendes ....ja fra hvorsomhelst.

Vile ikke undskylde

Nu skulle man tro, at Megyn Kelly ville gå sejrrigt ud af dette slagsmål, fordi hun gjorde det eneste rigtige. Rystede infamiteterne af sig. Trump er politikeren, der stiller op og må finde sig i kritiske spørgsmål. Megyn Kelly er på den anden side journalisten, der også må finde sig i lidt af hvert, hvis politikerne føler sig gået for nær. Og det gjorde hun også. På bedste vis holdt hun mund. Altså indtil forleden, hvor hun måtte kapitulere, men dog understregede, at hun ikke ville undskylde »for god journalistik«. Og alle stiller sig selv det spørgsmål, om hun er blevet trynet af Rupert Murdoch personligt. For selv om han hader Trump, så har han også brug for en type som ham til at holde seertallet oppe. Og hvis man spørger de sociale medier, så har Kelly ikke udelukkende venner, men også fjender, der ønsker hende god ferie. »Tag endelig et par års ferie, bimbo«, lyder de mest elskværdige af dem rettet mod den unge, blonde kvinde, der har sit eget show The Kelly Files.

Og Kelly har været hadeobjektet i mange år især hos den amerikanske venstrefløj. Hun var den nu tidligere studievært ved The Daily Show, Jon Stewarts yndlingsoffer. Hun har oftere end nogen anden kvindelig vært været i centrum for en lang række andre amerikanske satireshows, fordi hun i et af sine programmer sagde, at både julemanden og Jesus er hvide. Og selv om især den med julemanden var taget ud af en større sammemnhæng, så var hendes kommentarer rent guf for personer som Stewart og Steven Colbert – tidligere vært for The Cobert Report og kommende vært for The Late Show.

Men hvem er Kelly i det hele taget? Hun har den slagskraftige side af sig gennem sit tidligere job som advokat. Men hun sprang tidligt over i journalistikken og har været på en lang række TV-stationer, indtil hun endte hos Fox News, hvor hun steg i graderne og blev en stjerne på højrefløjen med sit eget show, der i dag har cirka 2,3 mio. seere. Ikke dårligt for et amerikansk show.

Beskriver sig selv som uafhængig

Og selv for hendes fjender er hun svær at få hold på. For hun er også gået til angreb på en lang række af de republikanske kandidater og ikke kun de demokratiske. De fleste af dem er blevet mødt med særdeles kritiske spørgsmål især på deres syn på kvinder. Som den republikanske præsidentkandidat Rand Paul, der blev konfronteret med sit åbenlyse problem med at blive interviewet af kvindelige studieværter. Og en anden også republikansk kandidat, Mike Huckabee, der kom i modvind, da han sagde, at det ikke klædte kvinder at bande offentligt. Og hun har også på andre områder gået i kødet på republikanske politikere blandt andet om Irak-krigen og formålet med den.

Hendes højeste ønske er at få lov til at interviewe Hillary Clinton, som hun »respekterer og har beundring for«, selv om hun dog understreger, at Clinton vil blive mødt med kritiske spørgsmål. Og hun beskriver sig selv som uafhængig. »Jeg har stemt både på demokrater og på republikanere«.

Men foreløbig er Kelly sendt til tælling af sine chefer. Men mon ikke hun dukker op igen efter den korte ferie. Roger Ailes har efter lang tids tøven givet hende en vis form for støtte. Men Trump. Han nægter fortsat at mødes med hende. Og det kan blive svært, hvis Fox News holder løftet til hende om, at hun også fremover er med på holdet, der skal interviewe præsidentkandidaterne.