Kvindemagt i Tyskland

Det borgerlige CSU holder af familieværdier, men i aftes syntes de under afvikling i Bayerns altoverskyggende parti.

CSU-lederen og Bayerns ministerpræsident Edmund Stoiber, tv., har ved CSUs nytårskur lige hilst på hvad der kan blive hans nemesis, en lokal amtsborgmester fra Bayern Gabriele Pauli, th., som beskylder Stoiber for at klamre sig til magten. I midten ses Karin Stoiber. Foto: Joerg Koch/AFP Fold sammen
Læs mere

»Politik er mere indviklet end fysik,« sagde nobelpristageren Albert Einstein engang. Måske overdrev han. I virkeligheden kan det være ganske enkelt. Det så man i går, da Bayerns ministerpræsident Edmund Stoiber kæmpede for sit politiske liv på et alpehotel. Regeringschefen for Tysklands største delstat målt i kvadratkilometer har været ved magten i snart 14 år, han har med succes forenet laptop med lederhosen, og indtil nu er det lykkedes ham at afværge ethvert forsøg på at skubbe ham fra taburetten. Men i aftes så det ud til, at heldet er ved at rinde ud.

Man kan sige, at det er kvindernes skyld, hvilket i Bayern er en overraskelse. Stoiber er formand for CSU, den lokale lillesøster til det store CDU, der ledes af forbundskansler Angela Merkel. Hverken det ene eller det andet parti har været præget af feminin ynde. CSU er præget af et relativt konservativt familiebillede, hvor manden skaffer føden og konen sørger for hjemmet og børnene. Det er ikke meget anderledes med CDU, som indtil Merkel dukkede frem fra det nedlagte Østtyskland var en slags herreklub, der delte nationen mellem sig.

Privatlivet
Både i Bayern og resten af forbundsrepublikken er traditionen ved at vige, men mændene har haft vanskeligheder ved at registrere det. Stoiber har først måttet finde sig i at blive overhalet af en kvinde - Merkel - på vej til kanslerposten, og nu er han på vej ud i mørket i München takket være en kvindelig amtsborgmester, Gabriele Pauli, som beskylder ham for at klamre sig til magten og hans bureauchef for at udspionere hende i håb om at finde slibrige detaljer om hendes privatliv. Bureauchefen har siden taget sin afsked, men Pauli, selv CSUer, har ramt en nerve blandt yngre og kvindelige partifæller.

Stoiber er en velholdt 65-årig, men er blevet sat til vægs af den endnu mere pyntelige Pauli. Han er en ørn til håndakter og kan formentlig fremsige enhver lovtekst, vedtaget i forbundsrepublikken de sidste fem årtier, i søvne. Men han er også kantet og har svært ved at være jovial, hvilket ellers er en gave, som de fleste bayrere modtager ved fødslen. En af hans forgængere, Franz Josef Strauss, var en hård banan, men også en ørn til at svinge ølkruset, og han gav ikke op ved promillegrænsen. Når Stoiber skal fotograferes med et ølkrus, indeholder det i reglen kamillete.

Den tredje kvinde, som gør livet svært for Stoiber og CSU, er en 32-årig jurist fra Forbundsdagen. Man kender ikke hendes navn, men siden i går ved man, at hun venter et barn med forbrugerminister Horst Seehofer. Ministeren, også bayrer og medlem af partiet, har trods tidligere kontroverser meldt sig som en af Stoibers tro væbnere. Han er desuden et oplagt emne som ny ministerpræsident i Bayern, dersom den nuværende indehaver skulle bukke under for folkestemningen - to tredjedele af bayrerne ønsker et skifte, viser meningsmålinger - og trække sig. Seehofer er omgængelig, som Strauss kunne være det, men han er også en 57-årig familiefar med tre halvvoksne børn og en kone, der som traditionen foreskriver passer huset og privatlivet. Mandag offentliggjorde boulevardavisen Bild, at Seehofer har kendt »den attraktive medarbejder« i tre år, og at de deler en lille lejlighed i hovedstaden. Ferier tilbringer Seehofer med familien i Bayern. I efteråret inviterede han et ugeblad til en hjemmereportage. »Her, i kredsen af mine kære, slapper jeg af fra den politiske hverdag,« sagde han.

Præstationerne
I går meldte Bild om de lykkelige omstændigheder, altså dem i Berlin, og Seehofer aflyste alle offentlige arrangementer. Hverken han, hans kontor eller den angiveligt vordende mor ønsker at kommentere forlydenderne. Men de stemmer ikke helt overens med CSUs partiprogram, der præsenterer ægteskab og familie som »midtpunktet i vor politik«. På alpehotellet, hvor Stoiber endnu sent i aftes mødtes med CSUs medlemmer af Landdagen i München og Forbundsdagen i Berlin, skal stemningen være ophidset. Omkring halvdelen siges at kræve hans øjeblikkelige afgang, den anden halvdel, herunder Stoiber, håber på, at ministerpræsidenten ved et under kan klamre sig til taburetten. Alle spekulerede på, hvem der kan have haft en interesse i at lække detaljerne om Horst Seehofer til Bild. Historien skal have været kendt i ugevis, men hvorfor kommer den ud lige nu?

»Personligheder bliver ikke formet af smukke taler, men gennem arbejde og egne præstationer,« som Albert Einstein også sagde. Det lever CSU op til i disse dage, men næppe i den form som partiets ledende mænd har forestillet sig. Måske er politik alligevel mere indviklet end fysik.