Kvindelige studieværter i Afghanistan påtvinges slør

Efter en dag med protester, hvor kvinder afviste at optræde med tildækket ansigt, bærer de slør.

En kvindelig studievært på tv-stationen Tolo News var søndag tildækket, efter at en række studieværter dagen før havde trodset Taliban. Wakil Kohsar/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kvindelige studieværter på Afghanistans førende nyhedskanal havde søndag deres ansigter tildækket, da de gik på skærmen – dagen efter at de havde trodset Talebans ordrer om at skjule deres ansigter bag hijabs eller slør, når de er i studiet.

Taleban har indført en lang række restriktioner for det civile samfund, efter at bevægelsen kom til magten i august sidste år.

Tidligere i denne måned dikterede Afghanistans øverste leder, Haibatullah Akhundzada, at kvinder ikke måtte vise deres ansigter offentligt og ideelt set burde være skjult bag en traditionel burka.

Det frygtede Ministerium for Fremme af Dyd og forhindringer af Laster meddelte lørdag, at kvindelige studieværter også var omfattet af restriktionerne.

Men de kvindelige studieværter trodsede ordren og gik i studiet med åbne ansigter – men de opgav deres protester søndag, hvor kun deres øjne var synlige. Dette var gældende for førende tv-kanaler som TOLOnews, Ariana Tv, Shamshad tv og 1TV.

»Vi gjorde modstand og var imod at optræde bag en maske,« siger Sonia Niazi, som er studievært hos TOLOnews.

»Men TOLOnews meddelte, at enhver kvinde, som optrådte uden slør eller hijab, ville blive fjernet som studievært og måske blive helt afskediget.«

Mænd, der arbejder for regeringen, risikerer også at miste deres job, hvis deres koner eller døtre trodser påbud fra Talebans øverste ledere.

Gennem to årtier under den amerikanskledede intervention i Afghanistan, fik kvinder og piger nye friheder i det stærkt patriarkalske samfund.

Den blå burka, som blev et globalt symbol på Talebans hårde styre i Afghanistan fra 1996 til 2001, er i denne måned blevet anbefalet som beklædning for kvinder igen. Burkaen dækker både krop og ansigt, og man kigger ud af dragten gennem et lille net. Der findes eksempelvis også en niqab. Den dækker ligeledes kroppen og ansigtet. Dog er der aflang åbning foran øjnene. Netop den blå burka blev et globalt symbol på Talebans hårde styre i Afghanistan fra 1996 til 2001. Burkaen dækker både krop og ansigt, og man kigger ud af dragten gennem et lille net. Der findes eksempelvis også en niqab. Den dækker ligeledes kroppen og ansigtet. Dog er der aflang åbning foran øjnene.

/ritzau/AFP