Kvindelig israelsk soldat i karate-kamp mod ortodokse jøder

Da en gruppe ortodokse jøder for nylig spærrede en vej i Jerusalem i for at demonstrere mod militærtjeneste blev det for meget for en ung kvindelig soldat. Hun tog egenhændigt kampen op mod den truende gruppe af mænd.

Israelske politibetjente bærer en ortodoks jøde væk under en demonstration mod militærtjeneste. Februar 2017. / AFP PHOTO / AHMAD GHARABLI Fold sammen
Læs mere
Foto: AHMAD GHARABLI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mange bilister i Jerusalem har de seneste uger oplevet, at få vejen spærret af ortodokse jøder, der demonstrerer mod tvungen militærtjeneste.

Men da Nomi Golan, en kvindelig kampsoldat fra Jerusalem, for nylig sad i sin bil og pludselig blev omringet af ortodokse demonstranter, så hun var ude af stand til at køre videre, valgte hun at tage kampen op.

Nomi Golan hoppede ud af sin bil for at få demonstranterne til at flytte sig. Men i stedet for at lytte til den kvindelige soldat, begyndte de ortodokse demonstranter at samle sig truende omkring hende og kalde hende for »shikse« (luder).

I en videooptagelse af optrinnet ses Nomi Golan herefter forsvare sig selv mod demonstranterne med karatespark.

»Jeg gjorde, hvad jeg gjorde. Nogle gange gør man ting uden at tænke først. Men jeg fortryder ikke, og ville gøre det samme igen,« siger Nomi Golan efterfølgende til Israels Kanal 2.

Til det israelske internetmedie Divuah Rishon, tilføjer Nomi Golan: »Jeg er overbevist om, at den måde de ortodokse jøder behandler personer, der adskiller sig fra dem, ikke er, hvad Gud ønsker«

Episoden, hvor hun alene holder stand mod omkring 50 truende mænd er blevet vist på israelske tv-kanaler og på sociale medier. Og i en tid, hvor den israelske debat om ortodokse jøders militærtjeneste atter er kommet på dagsordenen, modtager Nomi Golan mange støtteerklæringer.

»Hendes handling er velbegrundet og støttes af mange i Israel. Jeg er stolt af dig Nomi Golan,« skriver den israelske mellemøstanalytiker Meir Javedanfar på Facebook.

De seneste uger er ortodokse jøder igen begyndt at demonstrere mod militærtjeneste, efter Israels højesteret har annulleret en lov, der fritager ortodokse fra militærtjeneste. Højesteret gav for nylig regeringen 12 måneder til at formulere en ny lov i spørgsmålet om ortodokse jøders værnepligt.

I Israel er der op til tre års værnepligt for mænd og næsten to år for kvinder. Men på grund af en aftale om ortodokse jøders fritagelse for værnepligt, der blev indgået i årene efter statens oprettelse i 1948, aftjener størstedelen af ortodokse jøder ikke værnepligt.

I stedet har de ret til at studere religiøse tekster på religiøse skoler, der finansieres af staten.

Den aftale blev for første gang ændret af Israels forrige regering. Men den nuværende regering med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen har udvandet loven, så ortodokse nu igen stort set kan fritages fra militærtjeneste som tidligere.

Det er højesterets beslutning om ikke at godkende denne såkaldte »udvanding« af loven, der får de ortodokse til at demonstrere og spærre vejene i Jerusalem.

Israels ortodokse viceundervisningsminister Meir Porush har kaldt højesterets beslutning for et skridt mod »dommedag«