Kurdisk ikon til Danmark med støtte til Roj TV

I solidaritet med den terroranklagede tv-station, Roj TV, er en af kurdernes største politikere kommet til Danmark for at overvære dagens retsmøde.

Politikeren Leyla Zana fra det prokurdiske BDP, som netop er vendt tilbage til det tyrkiske parlament, efter en fire måneder lang boykot grundet fængslingen af en række prokurdiske politikere. Zana har selv afsonet en længere fængselsdom. Fold sammen
Læs mere
Foto: BULENT UZUN/ANATOLIAN AGENCY

Når Københavns byret i dag tager hul på endnu et retsmøde i den danske stats terrorsag mod den kurdiske tv-station, Roj TV, vil en af Tyrkiets mest kendte kurdiske politikere sidde på tilhørerrækkerne. Det er Leyla Zana, som har været fængslet i Tyrkiet i ti år frem til 2004 som politisk fange, fordi hun tillod sig at tale kurdisk i det tyrkiske parlament.

- Leyla Zana vil overvære retsmødet i solidaritet med Roj TV, som hun anser for at være en vigtig stemme i kampen for den kurdiske sag, fortæller Serdal Benli, der som medlem af den tværpolitiske organisation, Kurdisk Forum, har været med til at arrangere Leyla Zanas besøg i Danmark.

Afvist som vidne

Leyla Zana, som af Europa-Parlamentet er blevet med Sakharov Prisen, skulle egentlig have vidnet i sagen mod Roj TV, som har base i København og er anklaget for støtte til den militante kurdiske bevægelse PKK, der er opført på EUs terrorliste.

Roj TVs forsvarer havde indkaldt Leyla Zana som vidne for at få hendes udlægning af medievirkeligheden i konflikten med den tyrkiske stat og landets kurdiske mindretal. Men Københavns Byret, hvor sagen mod den kurdiske tv-station føres, har ikke godkendt vidneindkaldelsen af Leyla Zana.

- Hun ville ellers kunne vidne om den undertrykkelse, kurderne er udsat for i Tyrkiet. For hun har i den grad selv oplevet den. Leyla Zana er et ikon blandt kurderne, siger Serdal Benli, der udover at være aktiv i den politiske kamp for kurdernes rettigheder også er lokal SF-politiker i Gladsaxe.

Under sit besøg i Danmark skal den 50-årige kurdiske politiker også mødes med Socialdemokraternes tidligere udenrigsminister, Mogens Lykketoft, SFs udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, samt Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen.