Kurderne i Kobane holder ud endnu

Der kommer stadig flere rapporter om grusomheder i de dele af Kobane, som Islamisk Stat har indtaget. De kurdiske forsvarere kæmper stadig mod overmagten.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De kurdiske forsvarere i byen Kobane på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet holder stadig stand mod styrkerne fra terrorbevægelsen Islamisk Stat i den centrale bydel.

Ifølge BBC, der har talt med kilder i byen, er der mandag formiddag kampe omkring et varehus med nødhjælpsforsyninger ved indkørslen til byens sydvestlige del. Islamisk Stat har i løbet af weekenden ført forstærkninger i form af kampvogne frem til Kobane, og samtidig er der rapporter om, at de har taget bilbomber i anvendelse.

Den amerikansk-ledede koalition har ifølge kilder i byen gennemført mindst syv angreb natten til mandag mod Islamisk Stats positioner.

Ifølge den britiske avis The Daily Mails begår Islamisk Stat bestialske forbrydelser i de dele af Kobane, som dens krigere er rykket ind i. Avisen har interviewet flygtninge fra byen, der er kommet over på den tyrkiske side af grænsen, og alle fortæller om ofre, der får skåret halsen over, så hovedet bliver skilt fra kroppen.

Den 13-årige Dillya fortæller, hvordan han i Kobane flygtede med sin fætter Mohammed og løb ned ad en gade, hvor der pludselig dukkede en gruppe krigere fra Islamisk Stat op og spærrede vejen. Krigerne greb dem begge, men Dillya fik sig vredet løs og så, hvordan hans 20-årige fætter blev tvunget ned på jorden, hvor hans skrig druknede i en gurglen, mens hovedet blev skilt fra kroppen og mændene skreg »Allahu Akbar«.

Flygtningene opholder sig i en lejr ved byen Suruc tæt grænsen til Syrien, og her fortæller den 38-årige familiefar Amin Fajar, at han har set masser af lig uden hoveder, lig, der mangler legemsdele, eller hvor øjne og tunge er skåret ud.

»De har sat hoveder op for at sprede rædsel,« fortæller han.

En bonde fra en landsby tæt ved Kobane, Ahmed Bakki, fortæller, hvordan hans nabo fik skåret halsen over, fordi han blev beskyldt for at levere grøntsager til »de vantro«. Ifølge landmanden er de udenlandske krigere hos Islamisk Stat blandt de mest brutale:

»De kommer fra hele Europa, fra Storbritannien, eller de er tjetjenere. Vi kan høre det på deres accent,« siger han.