Kurderne i Kobane går frem

Islamisk Stat er trængt tilbage i Kobane. Kurdiske styrker kontrollerer nu 80 procent af den syriske by på grænsen til Tyrkiet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

SYRIEN: De kurdiske styrker, der kæmper mod Islamisk Stat i den syriske by Kobane tæt på grænsen til Tyrkiet, kontrollerer nu 80 procent af byen, skriver BBC.

Krigere fra den lokale YPG-milits og tilrejsende fra det nordlige Irak støttes med luftangreb af fly fra USA og adskillige arabiske lande, der deltager i koalitionen mod terrorbevægelsen.

Kobane er blevet et symbol på kampen mod terrorbevægelsen i Syrien, efter Islamisk Stat for ikke så længe siden så ud til at have den fornødne styrke til at overtage kontrollen.

Hovedparten af byens indbyggere er flygtet til Tyrkiet, hvorfra de helt bogstavelig kan se røgskyerne fra eksplosionerne og høre maskingeværilden i byens gader.

Tyrkiet har vedholdende afvist at gribe ind i kampen om Kobane til fordel for kurderne, men har dog indvilget i at lade peshmerga-soldater fra det kurdiske selvstyre i Nordirak krydse grænsen for at kæmpe mod Islamisk Stat.

Kurderne er stadig underlegne rent våbenmæssigt i forhold til Islamisk Stat, men deres kampvilje og støtten fra luften har betydet, at de har trængt terrorbevægelsens krigere tilbage.

Angrebene fra luften er blevet meget præcise takket være de informationer, som kurderne på jorden er i stand til at sende til den amerikanske centralkommando. Alene mandag blev 13 af terrorbevægelsens positioner sat ud at spillet ved otte flyangreb, oplyser centralkommandoen ifølge BBC.