Kurdere vil først ind i Raqqa

Islamisk Stats to hovedstæder er nu under angreb. Mosul-offensiven i Irak har varet i 21 dage, og nu begynder slaget om kalifatets syriske hovedstad, Raqqa. En trodsig og symbolsk beslutning fra de syriske kurderes side.

Kampen om Islamisk Stats hovedstad i Syrien, Raqqa, er ved at begynde. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Angrebserklæringen fra de kurdisk anførte Syriske Demokratiske Styrker, YPG, overrasker ikke.

Men søndagens erklæring om, at den længe ventede operation for Raqqas befrielse nu er begyndt, sender alligevel bølger gennem hele regionen. Dels på grund af timingen, dels fordi den USA-ledede koalition tilsyneladende igen har valgt at kæmpe på de syriske kurderes side til stor frustration for Tyrkiet.

Tyrkiet har de seneste måneder kæmpet sig gennem store dele af det nordlige Syrien for at oprette en såkaldt sikkerhedszone på den syrisk-tyrkiske grænse. Tyrkiets mål er at tvinge både kurderne og Islamisk Stat væk fra grænseområdet. Og de kurdiske YPG-­enheder har været tvunget til at trække sig tilbage i områder, de betalte en høj menneskelig pris for at erobre fra IS tidligere. Derfor sætter YPG nu kursen mod Raqqa.

De ønsker ikke at vente, til Tyrkiet får etableret sig tættere på Raqqa og dermed selv får mulighed for at angribe. De syriske kurdere ser, hvordan Tyrkiet forsøger at blande sig i Mosul-offensiven i nabolandet Irak. Konklusionen er, at hvis man venter meget længere, så vil Tyrkiet storme mod Raqqa for at tage æren for befrielsen af en by, som kurderne har blødt over i næsten tre år. Set fra et syrisk kurdisk synspunkt er det netop det værst tænkelige scenarie. For frygten er, at hvis Tyrkiet får lov til at rykke mod Raqqa, så vil det tyrkiske militær ikke nøjes med en sikkerhedszone, men i stedet udfolde sin militære magt i hele det nordlige Syrien. På samme måde som det tyrkiske militær allerede kæmper mod de syriske kurderes ideologiske og organisatoriske slægtsbrødre fra PKK i det østlige Tyrkiet.

Derfor er den kurdisk anførte offensiv mod Raqqa først og fremmest en lussing til Tyrkiet. Det er kurdernes måde at sige til præsident Erdogan, at der stadig er områder, han ikke kan kontrollere. Det er ikke noget tilfælde, at den kurdiske offensiv hedder »Eufrats Vrede«, efter at Tyrkiet døbte sin egen Syrien-offensiv »Eufrats Skjold«. Og det er ikke en tilfældighed, at Tyrkiet på bestemt vis blev bedt om at blande sig uden om Raqqa-offensiven på søndagens kurdiske pressekonference.

Kurderne sendte også et meget direkte signal til Islamisk Stat ved at lade den kvindelige kurdiske kommandant Rojda Felat erklære offensivens begyndelse. Alle kurdiske enheder inklusive kvinderne fra YPJ deltager i slaget om Raqqa under De Syriske Demokratiske Styrkers vinger. Det samlede antal soldater er omkring 30.000, men de er udstyret med langt dårligere våben end de irakiske styrker, der deltager i slaget om Mosul. Derfor ventes Raqqa-offensiven at vare længere, selv om de kurdiske enheder allerede er rykket ti kilometer tættere på Raqqa i løbet af de seneste tre-fire dage.

Det vil i sidste ende lykkes kurderne at vinde slaget ligesom i Kobane og Manbij. Men det store spørgsmål er, hvad Tyrkiet vil gøre, hvis slaget trækker ud i månedsvis?

De syriske kurdere husker, hvordan de i løbet af sommeren blev hjulpet af USA og koalitionen mod IS til at erobre store områder fra Islamisk Stat i det nordlige Syrien, lige indtil Tyrkiet satte sin egen offensiv i gang. Det førte til, at amerikanske soldater pludselig havde soldater på begge sider af kampene. Hos kurderne, og hos tyrkerne. Dengang valgte USA i sidste ende at stå på sin tyrkiske NATO-partners side. Denne gang håber kurderne, at Tyrkiet er for travlt optaget af indenrigspolitiske problemer og for langt væk fra Raqqa til at gøre det samme.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten.