Kurdere i Kirkuk får ultimatum fra Bagdad

Irak: Tidsfrist udløber natten til søndag for at kurderne skal være tilbage til deres gamle stillinger.

Kurdiske Peshmerga-styrker sydøst for Kirkuk. Fold sammen
Læs mere
Foto: AKO RASHEED
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bagdad. Senest klokken to natten til søndag skal kurdiske styrker have trukket sig tilbage fra deres stillinger i den omstridte provins Kirkuk i det nordlige Irak. Det kræver regeringen i Bagdad, siger en højt placeret kurdisk embedsmand.

Tusindvis af soldater er i de seneste dage samledes på begge sider af grænsen i den omstridte olieby.

Iraks præsident, Fuad Masum, som selv er kurder, fører samtaler med kurdiske ledere i Sulaimaniyah. Det sker i et forsøg på at løse krisen. Men der er ikke kommet nogle erklæringer eller rapporter fra mødet.

Også USA forsøger at mægle i den komplicerede konflikt. Det vanskeliggøres ikke mindst ved, at kurderne har spillet en nøglerolle i kampen mod Islamisk Stat.

- Alle må blive ved med at fokusere på Islamisk Stat. Vi kan ikke begynde at kæmpe mod hinanden nu. Ingen ønsker en situation, hvor vi begynder at skyde, siger USA's forsvarsminister, Jim Mattis.

Det angivelige ultimatum kommer, samtidig med at tusindvis af irakiske soldater og allierede militser er sendt til det etnisk splittede område. Kurderne har historisk været i overtal i Kirkuk.

- Tidsfristen vil udløbe i nat. Kurderne skal vende tilbage til de stillinger, som de havde i krigen mod Islamisk Stat, hedder det fra Bagdad.

Ifølge den kurdiske nyhedstjeneste Rudaw har Irak fremsat seks krav på en liste til kurderne.

Kravene indbefatter blandt andet, at kurderne skal forlade lufthavnen og alle oliefelter i Kirkuk. De skal også lade den irakiske hær overtage kontrollen over alle områder, som var styret fra Bagdad, inden IS indtog store dele af regionen i 2014.

Kurdiske peshmerga-styrker har kontrolleret dele af den irakiske provins siden 2014. Spændingerne er steget i Irak, efter at en ikkebindende folkeafstemning om kurdisk uafhængighed blev afholdt i slutningen af september.Ifølge den kurdiske valgkommission stemte over 92 procent af kurderne i det nordlige Irak for løsrivelse.

Men afstemningen har vakt vrede i Iraks hovedstad, Bagdad, og den irakiske premierminister har krævet, at kurderne annullerer udfaldet af afstemningen.

/ritzau/AFP