Kurdere fejrer Kobanes befrielse

Efter mere end fire måneders voldsomme kampe er de sidste IS-krigere trængt ud af den nordsyriske by Kobane, rapporterer kurdiske kilder.

Medlemmer af det kurdiske YPG fejrer, at du har besejret Islamisk Stat i grænsebyen Kobane. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Til sidst flød det med IS-krigeres lig i Kobanes gader.

Fire måneder efter Islamisk Stats sensommeroffensiv mod byen på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet er kampene inde i selve byen for første gang indstillet. De kurdiske militser har erklæret sejr og finkæmmer nu områder for miner og bomber efterladt af fjenden. IS er besejret og er ifølge de væbnede kurdiske organisationer YPG og Peshmerga nu kun til stede uden for byen.

»Der er stadig sporadiske kampe enkelte steder uden for byen. Islamisk Stats forsvar er kollapset, og krigerne er flygtet,« siger Idriss Hassan fra den kurdiske ledelse i området til CBS News.

Han spår, at Kobanes endelige befrielse vil blive officielt erklæret i løbet tirsdag.

Ocalan Iso, der er YPG kommandant inde i Kobane, går et skridt længere. Han erklærer allerede nu byen for befriet.

»Vi har befriet Kobane og er nu i gang med at befri landsbyerne øst for byen,« siger han.

I øjeblikket forsøger mange af de 200.000 kurdere, der flygtede til Tyrkiet, da kampene spidsede til, at vende tilbage til byen. For de flestes vedkommende vil det være vanskeligt at vende tilbage, fordi ødelæggelserne er omfattende. Mange huse er blevet ødelagt de seneste fire måneder. Enten af koalitionens bombardementer eller i forbindelse med de heftige gadekampe.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights har flere end 1.600 personer mistet livet i kampene. Blandt dem 23 generaler fra Islamisk Stat.

»Vi har mistet vores brødre og søstre, men i dag har vi skabt historie for hele verden,« skriver et af de kurdiske nyhedsbureauer på Twitter. I øjeblikket offentliggør de kurdiske grupper ikke antallet af døde kurdere i slaget mod IS. En svensk kurder, der har været i Kobane for nylig, siger til Berlingske, at man fra ledelsens side ikke ønsker at spolere sejrsstemningen med offentliggørelsen af høje dødstal.

Skarp kritik af Tyrkiet

Følelsen blandt mange af de kurdiske soldater er, at de har vundet slaget mod IS på egen hånd, til trods for koalitionens strategiske bombninger af IS-stillinger siden oktober 2014. De kurdiske organisationer retter skarp kritik mod Tyrkiets ledelse, der ikke har hjulpet kurderne, og som endda anklages for at have hjulpet IS-krigere i enkelte tilfælde.

Siden søndag har kurdiske krigere i området omkring Kobane lagt videoer ud på sociale medier, hvor de kan ses danse af glæde over Islamisk Stats nederlag. I andre tilfælde har kurdiske talsmænd videresendt billeder, hvor kurdiske soldater holder grillfest som tegn på sejr.

Et stort kurdisk flag er blevet hejst på den strategiske bakke øst for Kobane. Under de seneste måneders kampe fik bakken symbolsk betydning, og IS-krigere erobrede den gentagne gange for at sætte det sorte IS flag øverst på bakketoppen. Nu er det væk, og det gule røde og grønne kurdiske flag kan ses fra hele området.

IS afviser, at kurderne har sejret i Kobane. En tysk IS-kriger med tjetjensk baggrund siger, at IS blot har foretaget en taktisk tilbagetrækning. I et sidste forsøg på at modstå den kurdiske offensiv i Kobane sendte IS i løbet af søndag og mandag 140 krigere, mange af dem under 18 år, mod de kurdiske soldater.

Samtidig truer andre IS-krigere med at bombe Kobane med kemiske våben, på samme måde som den afdøde irakiske præsident Saddam Hussein bombede kurderne i Halabja med sennepsgas. IS kontrollerer stadig store landområder omkring Kobane.

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til CBS News. Den er siden blevet opdateret.