Kuppet mod Donald Trump

Det har luret længe, men er blevet mere og mere tydeligt. Partiet kunne finde på at opstille en ny kandidat for at forhindre Trump i at få kandidaturet.

Charles Koch anses af mange for at være den sidste republikaner, der tilhører den gamle skole, og som vil have økonomiske muskler til at udfordre Donald Trump. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: Det spøger i kulissen med rygter om en ny republikansk kandidat ved præsidentvalget i USA. Og valget i Wisconsin vil ikke få dem til at forstumme. Tværtimod. For to dage siden kom partiets mest pengestærke person på banen. Charles Koch -– en af to brødre i det amerikanske gigantforetagende Koch Industries. Han sagde ligeud, at hans penge skulle bruges på en kandidat uden for det felt, vi kender i dag. Og helst på formanden for Repræsentanternes Hus, Paul Ryan. Han er den sidste republikaner, partiet mener tilhører den gamle skole, men som også er ung nok til at tegne både den nuværende og den kommende generation af republikanere, der har chancen for at præge fremtiden i Det Hvide Hus.

Charles Koch, hvis formue får partiets frontløber Donald Trumps værdier til at ligne det, man normalt finder på en sparekassebog, har tidligere satset flere hundrede millioner dollar på at støtte diverse kandidater. Men denne gang har han sammen med sin bror, David Koch, holdt igen. Charles Koch har en nettoformue på 43 mia. dollar. Det samme har broderen. Og ingen ved nøjagtigt, hvor meget Trump er god for. Men ifølge ham selv cirka ti mia. dollar. Så når Charles og David Koch løfter stemmerne, bliver der lyttet.

Det er også sket her. Donald Trump vejrer endnu et kupforsøg mod sit kandidatur. Det samme gør hans værste konkurrent til partiets nominering, senatoren fra Texas Ted Cruz. Han sagde i går, at hvis han kan spore urent trav i resten af valgkampen, så bliver der ballade. Eller sagt med andre ord: Hvis partiet pludselig sætter en tredje kandidat ind for at forhindre ham og for den sags skyld også Trump i at blive partiets endelige præsidentkandidat, så kommer det ikke til at foregå i stilhed.

Trekantsdrama

Og primærvalgene i USA tegner på den republikanske side mere og mere til at blive et trekantsdrama mellem partiet, Cruz og Trump ved Republikanernes konvent i juli, hvor den endelige kandidat skal kåres. Kandidaterne skal have 1.237 delegerede for at være sikker på at blive nomineret. Hverken Cruz eller Trump ser ud til at kunne nå det magiske tal. Og derfor vil der givetvis blive flere afstemninger på konventet, hvilket kan føre til, at partiet opstiller en tredje mulighed, som ikke har været med i valget.

Opmærksomme republikanere vil sige, at der jo allerede er en tredje kandidat i kampen – nemlig Ohios guvernør, John Kasich. Og han er også med i valgkampen og er pudsigt nok den eneste af de tre, der ifølge meningsmålingerne i det endelige slagsmål med Demokraterne kan slå en Hillary Clinton. Også selv om han kun har vundet én stat foreløbig – nemlig sin egen, Ohio. Men dele af partiet er heller ikke tryg ved ham og vil givetvis prøve at få Paul Ryan til at stille op. Så dramaet kan ikke blive større, inden valgene om to uger går ind i næste fase, når de store stater som New York, New Jersey og Californien skal stemme.

Udramatiske demokrater

Demokraternes valg er set i det lys næsten udramatisk. Hillary Clinton ser ud til at blive partiets endelige kandidat. Det eneste, hun formentlig tvinges ud i, er en politisk finpudsning for at sikre, at de stemmer, som hendes modstander, Bernie Sanders, har hentet ind i partiet, også stemmer ved selve præsidentvalget på hende.