Kupforsøg i uroplaget afrikansk land

Militæret har taget kontrol over store over dele af hovedstaden i Guinea-Bissau efter voldsomme skyderier sent torsdag.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sammenslutningen af vestafrikanske lande, ECOWAS, har allerede fordømt, hvad der ligner endnu et militært kupforsøg i det lille vestafrikanske land Guinea-Bissau.

Torsdag aften genlød gaderne af kraftige skudsalver, og der blev affyret granater i og omkring den afgående premierminister Carlos Gomes Junios residens, rapporterer flere medier.

- Residensen blev angrebet af raketbårne granater, og vi blev nødt til at trække os tilbage, fortalte en politiofficer ifølge Al-Jazeera.

Tropperne tog desuden kontrol over regeringspartiets hovedkvarter og den nationale radio.

Der hersker mystik om, hvor Carlos Gomes Junios befinder sig i øjeblikket. Både hans og landets midlertidige præsident Raimundo Pereias opholdssted var torsdag ukendt.

Der har været fokus på Gomes, siden det nyligt afholdte præsidentvalg i landet. Gomes, der indtil nu har været premierminister, fik flere stemmer end modkandidaten Kumba Yala, men ikke nok til at opnå flertal. En ny valgrunde er planlagt til 29. april, men den boykottes af både Yala og andre oppositionskandidater, der beskylder Gomes for valgsvindel.

Valget blev holdt, efter at landets tidligere leder, Malam Bacai Sanha, døde i januar efter længere tids sygdom. For en uge siden var FNs sikkerhedsråd ude at opfordre landet til at »stramme op« og løse stridighederne inden for konstitutionens rammer.

Det understregede vigtigheden af, at valget bliver gennemført korrekt af hensyn til en fremtidig demokratisk proces, der skal forebygge fremtidige kup og desuden løse landets store problemer med narkotrafik. I de senere år har Guinea-Bissau været en flittig benyttet mellemstation for narkotikasmugling fra Latinamerika til Europa.

Guinea-Bissau er tidligere portugisisk koloni og blev først selvstændigt 1974. Lige siden har landet været plaget af talrige kup og kupforsøg. Landet, der 1,2 millioner indbyggere, ligger ud til Atlanterhavet og grænser op til Senegal i nord og Guinea i syd. Det er et af verdens fattigste lande med en gennemsnitsalder på kun 48 år.