Kunne timingen være værre for Hillary Clinton?

Det Demokratiske Partis ledelse har favoriseret Hillary Clinton og forsøgt at ødelægge partifællen Bernie Sanders' chancer for at blive præsident. Det viser et læk, som er kommet på det værst tænkelige tidspunkt, lyder det fra USA-ekspert.

En ny email-skandale var ikke just det, Hillary Clinton havde mest brug for, lyder det fra USA-ekspert. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Åh nej. Ikke igen. Endnu en e-mail-skandale har meldt sig for Hillary Clinton og Demokraterne. Denne gang er 20.000 e-mails blevet lækket via WikiLeaks. De hidtil hemmeligholdte e-mails viser, at partiets ledelse direkte har forsøgt at ødelægge Bernie Sanders chancer for at blive Demokraternes præsidentkandidat ved at prøve at overbevise vælgerne om, at Bernie Sanders er ateist, selvom han i virkeligheden er jødisk.

Hvis det absolut skulle komme frem, at partiets kampagnestab har forsøgt at spænde ben for Bernie Sanders, er det svært at forestille sig et værre tidspunkt, lyder meldingen fra Kasper Grotle Rasmussen, adjunkt i amerikansk historie ved Center for Amerikanske Studier, SDU.

»Timingen kunne næsten ikke være dårligere. Det skulle kun være, hvis det skete lige før Hillary Clinton træder op talerstolen og holder sin primetime-tale,« siger han.

Han påpeger, at det sidste hun har brug for lige nu, er endnu en email-skandale, for det er svært ikke at tænke på den, der belastede Hillary Clinton for få måneder siden. På daværende tidspunkt mødte hun hård kritik, fordi hun havde brugt sin private mailkonto i sit arbejde som udenrigsminister.

Nu går rygterne på, at det angiveligt er russerne, som står for lækket i den nye email-skandale, der allerede har fået formanden for Demokraterne, Debbie Wasserman Schultz, til at trække sig.

Kasper Grotle Rasmussen har svært ved at forestille sig, at Hillary Clinton ikke har vidst, hvad der er foregået i baglandet.

»Det har hun ikke kunnet undgå at bemærke. Både Hillary og Bill Clinton har været synonym med partiapparatet, Clinton-parret er de store partibosser, så det er ikke svært at forstå, at hun bliver favoriseret, men dermed ikke sagt, at hun specifikt har bedt om det.«

Det forlyder sig, at der, den næste tid, vil blive lækket flere fortrolige e-mails, og hvis der, i dem, står noget med, at hun selv har bestilt det beskidte arbejde, vil det være skidt, mener Kasper Grotle Rasmussen.

»Hvis der ikke kommer flere e-mails, og nogle, som direkte viser, at Hillary Clinton har haft noget at gøre med kampagnen, er Demokraterne i stand til at lægge låg på skandalen. Men hvis det kommer frem, at der har været en real koordinering, og man har talt dårligt om Sanders kampagne, kan man risikere at få et konvent, som ikke just er præget af party unity, og det vil give en masse, masse forstyrrelser.«

Donna Brazile, Demokraternes viceformand, vil midlertidigt overtage posten som formand for Demokraterne, og hun har allerede været ude at sige, at hun vil fyre nogle i toppen samt undskyde til Sanders-fløjen, fortæller Kasper Grotle Rasmussen.