Kunne afbryde henrettelse

Saddam Husseins anklager truede med at afbryde henrettelsen på grund af de forhånende tilråb.

Den irakiske anklager i retssagen mod Saddam Hussein, Munkith al-Faroon, var anklagemyndighedens vidne under Saddams henrettelse.<br>Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

Den irakiske anklager Munkith al-Faroon, havde mulighed for at afbryde henrettelsen, da ex-diktator Saddam Hussein natten til lørdag stod på skafottet med rebet om halsen.

Ifølge Reuters kræver irakisk lov, at et vidne fra anklagemyndigheden skal være til stede under henrettelsen, for at den kan gennemføres.

Da tilhængere af den yderliggående shiamuslimske politiker og militsleder Moqtada al-Sadr kom med hånlige tilråb, mens løkken blev lagt om halsen på Saddam Hussein, truede al-Faroon med at gøre brug af sin ret.

- Jeg truede med at gå. De vidste godt, at henrettelsen ikke kunne gennemføres, hvis jeg gik, siger Munkith al-Faroon til Reuters.

Al-Faroon sagde lørdag til TV2 nyhederne, at det var politivagter - og ikke bødlerne, der kom med tilråb.

- De var ikke inde i lokalet, men lige udenfor. Det var ikke de maskerede bødler. Jeg er sikker på, det ikke var dem. Stemmerne kom henne fra døren, siger han.

På den uofficielle videooptagelse, der kort efter hængningen blev spredt på nettet, kan man høre hvordan Munkith al-Faroon beder de tilstedeværende om at tie stille.