Kun fire måneder efter Islamisk Stat blev »besejret«: Her vajer det sorte flag på ny

Flaget er kun et af flere tegn på, at terrororganisationens ideer lever videre blandt tusindvis af kvinder og børn.

Flag
I marts erklærede Donald Trump Islamisk Stat besejret, da den sidste rest af terrorgruppens selverklærede kalifat i Syrien faldt. Men kun fire måneder efter vajer organisationens flag på ny. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP PHOTO / DELIL SOULEIMAN

Kun fire måneder efter Islamisk Stats selverklærede kalifat officielt er blevet nedkæmpet i Syrien, vajer terrororganisationens sorte flag på ny.

I en video, der cirkulerer på de sociale medier, kan man høre kvinder og børn, som hepper, mens et hjemmelavet flag med organisationens logo bliver hejst op i en stang.

Videoen kom ifølge den engelske avis The Independent frem i mandags. Men det er langtfra første gang, at der er tegn på radikalisering i al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien, som huser 70.000 IS-familiemedlemmer, herunder fem kvinder og otte børn med danske rødder.

De fleste er havnet i lejren, efter at den syriske landsby Baghouz, som udgjorde den sidste rest af Islamisk Stats selverklærede kalifat, blev indtaget i marts i år. Og flere eksperter har siden advaret om, at lejren er en radikalieringsrede og ideel rekrutteringskanal for fremtidige Islamisk Stat-kæmpere.

Se videoen nedenfor:

Tidligere denne måned cirkulerede en anden video, hvor kvinder bekender troskab på ny til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi og beder ham om at »befri« dem. Desuden er flere vagter blevet angrebet af kvinderne i lejren.

Blandt de 70.000 kvinder og børn er ca. 9.000 udenlandske statsborgere. Men kun få lande har nu vist interesse for at hente deres egne statsborgere, som politikere mener kan udgøre en sikkerhedstrussel, hjem.

Kvinder står bag indoktrinering

I mellemtiden fortsætter radikaliseringen og IS-indoktrineringen blandt lejrens indbyggere, hvoraf over halvdelen er børn under 12 år.

I videoen kan man se helt små børn råbe slogans, hvilket ifølge Independent er et tegn på, at kvinderne i lejren står for indoktrineringen.

Da DR tidligere på sommeren besøgte lejren, fortalte en niårig dreng stolt, at han drømte om at blive hellig kriger. Flere andre journalister har bekræftet, at kvinder åbent sympatiserer med Islamisk Stat og straffer andre af lejrens beboere, som ikke gør det samme.

Danmark evakuerede i sidste måned en 13-årig dansk dreng fra lejren, fordi han var hårdt såret i ryggen og havde brug for behandling.

Det er endnu uklart, hvad der skal ske med de øvrige danske børn og kvinder i lejren.