Kun få syrere blandt formodede Köln-overgrebsmænd

Hvem stod bag sex-overgrebene i Köln? Nye tal kaster delvis lys over de mange anholdtes identitet.

Hvem stod bag overgrebene i Köln? Nye tal kaster delvis lys over de mange anholdtes identitet. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVER BERG

Tysk politi er stadig langt fra at have et samlet billede af, hvem der begik de seksuelle overgreb nytårsaften i Köln. Nye oplysninger fra statsadvokaten i Köln antyder dog, at der blandt overgrebsmændene kun var få flygtninge fra Syrien, Afghanistan og Irak.

Det skriver den tyske avis Die Welt, der har rettet henvendelse til statsadvokat Ulrich Bremer i Köln. Indtil videre har Kölns politi efterforsket 59 navngivne personer, hvor af de13 er varetægtsfængslet. Kun tre ud af de 59 personer, der indtil videre er anholdt og mistænkt for blandt andet seksuelle overgreb, er flygtninge, der for nylig er kommet til Tyskland.

Ifølge Die Welts oplysninger er der tale om blandt andre 25 algeriere, 21 marokkanere, tre tunesere, tre tyskere, to syrere, en iraker, en libyer, en iraner og en mand fra Montenegro. Fem af de varetægtsfængslede efterforskes for seksuelle overgreb, mens det overvejende antal sager drejer sig om tyveri, røveri, hæleri og vold. Flere er asylansøgere eller illegalt indrejste, ligesom en del af de sigtede er mindreårige.

Politiet i Köln har også opjusteret det foreløbige antal anmeldelser fra nytårsnatten. Af de 1.054 anmeldelser vedrører 454 seksuelle overgreb. Det er dog overvejende sandsynligt, at politiet må opgive at finde frem til hovedparten af gerningsmændene. Af samme årsag er det foreløbig vanskeligt at nå frem til endegyldige konklusioner om gerningsmændenes identitet.

Mere klarhed er der imidlertid over ofrenes henvendelser til politiet, der tydeliggør, at politiet i Köln foretog en massiv fejlvurdering af omfanget af krænkelserne, da det i politirapporten 1. januar beskrev nattens forløb som »overvejende fredeligt«.

Allerede nytårsmorgen havde politiet i Köln modtaget flere end hundrede anmeldelser fra seksuelt forulempede kvinder. Da tyske medier efter flere dages tavshed den 4. januar begyndte at rapportere om begivenhederne, steg antallet af anmeldelser kraftigt.

Die Welt har desuden sammenstillet en statistik over anmeldelserne, som er blevet registreret hos Kölns politi frem til 27. januar. Tallene viser blandt andet, at flertallet af overgrebene blev begået i perioden fra klokken 23 og frem til kokkken et. Netop i dette tidsrum valgte politi at rydde banegårdspladsen i umiddelbar nærhed af Kölns berømte domkirke.

Indtil videre er ingen blevet dømt for lovovertrædelser begået i nytårsnatten i Köln.