Kun få ministre dukkede op til møde med Mugabe

Zimbabwes tidligere vicepræsident: Mugabe bør indse nationens »stærke ønske« om et lederskifte øjeblikkeligt.

Zimbabwes nyligt afskedigede vicepræsident Emmerson Mnangagwa har i årtier været den person, som har håndhævet og gennemført præsident Robert Mugabes politik. Han er nu den næste sandsynlige præsident. Han har ry for at være dreven og hensynsløs. Han er mere frygtet end populær. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Jekesai Njikizana

Kun fem ministre og en højtstående embedsmand for Justitsministeriet dukkede op, da præsident Robert Mugabe tirsdag formiddag havde indkaldt til et regeringsmøde.

17 andre ministre deltog i et møde, der handler om at forberede en rigsretssag mod Mugabe.

I en erklæring siger Zimbabwes tidligere vicepræsident, at Mugabe bør indse nationen Zimbabwes »stærke ønske« om et lederskifte og træde tilbage øjeblikkeligt.

Den tidligere vicepræsident Emmerson Mnangagwa, der for nyligt blev afskediget, er den sandsynlige efterfølger til den 93-årige veteranleder.

Erklæringen fra Mnangagwa øger presset på Mugabe for at træde tilbage.

En række fremtrædende medlemmer af det regerende parti Zaunu-PF har fremstillet Mugabe som en leder, der har bragt sit land på randen af økonomisk sammenbrud, og som har krænket menneskerettighederne. De forbereder derfor en rigsretssag.

Centralkomitéen i regeringspartiet har stemt for en afsættelse af Mugabe som partileder.

Emmerson Mnangagwa står til at blive valgt som Mugabes efterfølger.

Mnangagwa har i årtier været den person, som har håndhævet og gennemført Mugabes politik. Han har ry for at være dreven og hensynsløs. Han er mere frygtet end populær.

Mnangagwa har ikke vist sig offentligt i den seneste uge, hvor situationen i hovedstaden Harare har været præget af usikkerhed og uro.

Mnangagwa, der har en bred loyal base i militæret, blev for godt 15 år siden ramt af USA's sanktioner, fordi han ifølge amerikanerne arbejdede for at undergrave demokratiet i sit land.

/ritzau/AP